Pienen tilausravintolan kannattavuuden parantaminen
Rikberg, Kristina (2021)
Rikberg, Kristina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060714874
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060714874
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on pienen yksityistilaisuuksiin keskittyneen ravintolan kannattavuuden arvioiminen sekä tilaisuuksien hinnoittelu. Tavoitteena on selvittää ravintolan kannattavuuden nykytilaa sekä pyrkiä määrittelemään mahdollisia toimia kannattavuuden parantamiseksi. Kannattavuutta on tarkoitus arvioida kokonaiskannattavuuden lisäksi eri tilaisuuksien osalta erikseen.
Työn ensimmäisessä luvussa käsitellään kannattavuutta. Teoriaosuudessa käydään läpi eri kannattavuuden mittareita sekä kannattavuuden parantamisen keinoja. Tulosten ja laskentapohjien avulla yritys voi arvioida ja seurata omaa kannattavuutta, miettiä ravintolalle sopivat kannattavuustavoitteet sekä suunnitella eri esitettyjen kannattavuuden parantamisen menetelmien avulla omaa toimintaansa.
Työn toisessa luvussa käsitellään hinnoittelua. Teoriaosuudessa käsitellään hinnan määrittämisen lähestymistapoja ja tuotepakettien hinnoittelua sekä eri kulujen huomioimista hinnoittelussa. Ravintolalle laadittiin näiden pohjalta hinnoittelutaulukko, jonka avulla voidaan arvioida tilaisuuksien kokonaiskannattavuutta, kun kaikki kulut otettaan huomioon sekä tämän perusteella kuinka hyvin tuotepaketeille asetetut hinnat vastaavat eri tilaisuuksien osalta yrityksen asettamia katetavoitteita.
Opinnäytetyön tuloksista voidaan päätellä, että pienilläkin muutoksilla voidaan vaikuttaa niin ravintolan kokonaiskannattavuuteen kuin yksittäisten tilaisuuksien kannattavuuteen.
Opinnäytetyön produktina laadittujen laskentapohjia hyödyntäen ravintola voi seurata kannattavuuttaan ja suunnitella hinnoitteluaan.
Työn ensimmäisessä luvussa käsitellään kannattavuutta. Teoriaosuudessa käydään läpi eri kannattavuuden mittareita sekä kannattavuuden parantamisen keinoja. Tulosten ja laskentapohjien avulla yritys voi arvioida ja seurata omaa kannattavuutta, miettiä ravintolalle sopivat kannattavuustavoitteet sekä suunnitella eri esitettyjen kannattavuuden parantamisen menetelmien avulla omaa toimintaansa.
Työn toisessa luvussa käsitellään hinnoittelua. Teoriaosuudessa käsitellään hinnan määrittämisen lähestymistapoja ja tuotepakettien hinnoittelua sekä eri kulujen huomioimista hinnoittelussa. Ravintolalle laadittiin näiden pohjalta hinnoittelutaulukko, jonka avulla voidaan arvioida tilaisuuksien kokonaiskannattavuutta, kun kaikki kulut otettaan huomioon sekä tämän perusteella kuinka hyvin tuotepaketeille asetetut hinnat vastaavat eri tilaisuuksien osalta yrityksen asettamia katetavoitteita.
Opinnäytetyön tuloksista voidaan päätellä, että pienilläkin muutoksilla voidaan vaikuttaa niin ravintolan kokonaiskannattavuuteen kuin yksittäisten tilaisuuksien kannattavuuteen.
Opinnäytetyön produktina laadittujen laskentapohjia hyödyntäen ravintola voi seurata kannattavuuttaan ja suunnitella hinnoitteluaan.