Syöpäpotilaan ravitsemuksen haasteet kotona : opas apteekkihenkilökunnalle
Barck, Toni; Doreste Niemi, Tomás (2021)
Barck, Toni
Doreste Niemi, Tomás
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060714910
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060714910
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli laatia opas syöpäpotilaan ravitsemuksen haasteista kotona. Syöpä ja sen hoidot vaikuttavat heikentävästi syöpään sairastuneen potilaan ravitsemukseen. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää millaisia ravitsemusongelmia voi syöpäpotilaalla esiintyä kotona, miten niissä voidaan auttaa sekä millainen on syöpäpotilaan hyvä ravitsemus. Opinnäytetyössä tarkasteltiin lyhyesti laadukkaan oppaan ominaisuuksia. Tutkimustiedon pohjalta laadittiin opas apteekkihenkilökunnalle.
Opinnäytetyön lähtökohtana oli tilaajan tarve oppaalle sekä opinnäytetyöntekijöiden kiinnostus aihetta kohtaan. Opas toteutettiin yhteistyössä apteekkihenkilökunnan kanssa. Oppaan tilaaja oli tamperelainen apteekki.
Valmiissa oppaassa tarkastellaan syöpäpotilaan ravitsemuksen keskeisiä kysymyksiä, joita ovat ravitsemusseulonta, ravitsemuksen tukeminen kotona, oireiden hallinta kotona sekä elintarvike- ja lääketurvallisuus. Opasta voi hyödyntää syöpäpotilaan ravitsemuksen tukemisessa ja ohjauksessa.
Oppaassa on esiteltynä ravitsemusseulontavälineet ravitsemustilan arviointia varten. Ravitsemuksen tukemisessa on esitetty energian ja proteiinien saannin tehostamista ruoan rikastamisen sekä täydennysravintovalmisteiden kautta. Oppaassa on kuvattu hallintakeinoja yleisimpiin ravitsemusoireisiin. Turvallisuudessa on nostettu esille oikeat elintarvikkeiden käsittely- ja säilytysmenetelmät sekä lääketurvallisuus. Oppaan lopussa esitetään, miten syöpäpotilas tulisi kohdata apteekissa.
Oppaan jatko- ja kehittämishaasteina voisi olla tarkempi perehtyminen koko apteekin ravitsemustuote valikoimaan ja sen kautta oppaan täydentäminen niin, että se kattaisi koko apteekissa tarjolla olevan ravitsemukseen liittyvän tuotevalikoiman. Näin ollen oppaaseen saataisiin paljon kattavampi otanta juuri tarjolla olevista tuotteita ja näin henkilökunta pystyisi paremmin vertaamaan niitä ja tarjoamaan sieltä juuri parhaiten tilanteisiin sopivia valmisteita.
Opinnäytetyön lähtökohtana oli tilaajan tarve oppaalle sekä opinnäytetyöntekijöiden kiinnostus aihetta kohtaan. Opas toteutettiin yhteistyössä apteekkihenkilökunnan kanssa. Oppaan tilaaja oli tamperelainen apteekki.
Valmiissa oppaassa tarkastellaan syöpäpotilaan ravitsemuksen keskeisiä kysymyksiä, joita ovat ravitsemusseulonta, ravitsemuksen tukeminen kotona, oireiden hallinta kotona sekä elintarvike- ja lääketurvallisuus. Opasta voi hyödyntää syöpäpotilaan ravitsemuksen tukemisessa ja ohjauksessa.
Oppaassa on esiteltynä ravitsemusseulontavälineet ravitsemustilan arviointia varten. Ravitsemuksen tukemisessa on esitetty energian ja proteiinien saannin tehostamista ruoan rikastamisen sekä täydennysravintovalmisteiden kautta. Oppaassa on kuvattu hallintakeinoja yleisimpiin ravitsemusoireisiin. Turvallisuudessa on nostettu esille oikeat elintarvikkeiden käsittely- ja säilytysmenetelmät sekä lääketurvallisuus. Oppaan lopussa esitetään, miten syöpäpotilas tulisi kohdata apteekissa.
Oppaan jatko- ja kehittämishaasteina voisi olla tarkempi perehtyminen koko apteekin ravitsemustuote valikoimaan ja sen kautta oppaan täydentäminen niin, että se kattaisi koko apteekissa tarjolla olevan ravitsemukseen liittyvän tuotevalikoiman. Näin ollen oppaaseen saataisiin paljon kattavampi otanta juuri tarjolla olevista tuotteita ja näin henkilökunta pystyisi paremmin vertaamaan niitä ja tarjoamaan sieltä juuri parhaiten tilanteisiin sopivia valmisteita.