Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käsitys suomalaisen ruoantuotannon ympäristövaikutuksista
Krooks, Isabella (2021)
Krooks, Isabella
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060915342
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060915342
Tiivistelmä
Ruoantuotannon ympäristövaikutuksista nähdään ja kuullaan yhä enemmän. Maatalous on ruoantuotannon alkulähde, suomalaista ruoantuotantoa säätää pitkälti maatalouspolitiikan eri lainsäädäntö sekä markkinat. Tekemällä muutoksia ruoantuotannon toimenpiteisiin vähennetään maan lämpenemistä, rehevöitymistä, happamoitumista ja edistetään luonnon monimuotoisuutta.
Opinnäytetyössä selvitetään Seinäjoen ammattikorkeakoulun 2–4 vuoden opiskelijoiden käsitystä suomalaisen ruuantuotanon ympäristövaikutuksista. Tavoitteena on myös selvittää eroavatko Ruoka-alan opiskelijoiden käsitykset muiden alojen opiskelijoiden käsityksistä. Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista, eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimus tehtiin Webropol-kyselynä huhtikuussa 2021, linkki kyselyyn julkaistiin Intraan ja SeAMK Teamsin Kahvihuone-ryhmään.
Tutkimustuloksen mukaan ruoka-alan opiskelijoita kiinnostaa ruoantuotannon ympäristövaikutukset hieman enemmän kuin muiden alojen opiskelijoita. Ruoka-alan opiskelijat pitävät suomalaista ruoantuotantoa hieman ympäristöystävällisempänä kuin muiden alojen opiskelijat. Suurin osa vastaajista tiesi mitä hiilijalanjälki tarkoittaa ja miten vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. He pitivät ympäristönsuojelua tärkeänä. Kuluttajat ovat osin valmiita maksamaan enemmän tuotteesta, jos tietävät sen olevan tuotettu ympäristöystävällisesti.
Opinnäytetyössä selvitetään Seinäjoen ammattikorkeakoulun 2–4 vuoden opiskelijoiden käsitystä suomalaisen ruuantuotanon ympäristövaikutuksista. Tavoitteena on myös selvittää eroavatko Ruoka-alan opiskelijoiden käsitykset muiden alojen opiskelijoiden käsityksistä. Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista, eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimus tehtiin Webropol-kyselynä huhtikuussa 2021, linkki kyselyyn julkaistiin Intraan ja SeAMK Teamsin Kahvihuone-ryhmään.
Tutkimustuloksen mukaan ruoka-alan opiskelijoita kiinnostaa ruoantuotannon ympäristövaikutukset hieman enemmän kuin muiden alojen opiskelijoita. Ruoka-alan opiskelijat pitävät suomalaista ruoantuotantoa hieman ympäristöystävällisempänä kuin muiden alojen opiskelijat. Suurin osa vastaajista tiesi mitä hiilijalanjälki tarkoittaa ja miten vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. He pitivät ympäristönsuojelua tärkeänä. Kuluttajat ovat osin valmiita maksamaan enemmän tuotteesta, jos tietävät sen olevan tuotettu ympäristöystävällisesti.