Raaka-aine- ja henkilövirtojen nykytilanteen kartoitus ja optimointi
Kosunen, Kristian (2021)
Kosunen, Kristian
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021070216746
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021070216746
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Suomen Nestlé Oy ja työ suoritettiin Turun lastenruokatehtaalla. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa toimeksiantajalle parhaat mahdolliset ehdotukset uusista optimoiduista toimintatavoista nykytilanteessa, sekä uusista toimintatavoista huoneiden mahdollisten rakenteellisten muutosten avulla. Toimintatapamuutokset koskevat raaka-aine- ja henkilövirtoihin liittyviä toimintatapoja.
Opinnäytetyö tehtiin Turun lastenruokatehtaan keitto-osaston vihannes- ja sosehuoneessa. Toimintatapa muutosehdotukset laadittiin tuoteturvallisuuden ja lean-ajattelun pohjalta.
Opinnäytetyössä kartoitettiin keitto-osaston vihannes- ja sosehuoneen raaka-aine- ja henkilövirrat. Tämän pohjalta aloitettiin uusien toimintatapojen ideointi ja suunnittelu. Kehitysideat ja suunnitelmat tehtiin tehtaan layout-pohjiin, jotta ne olisivat visuaalisesti mahdollisimman selkeät ja helposti ymmärrettävissä jatko käyttöä varten.
Keitto-osaston vihannes- ja sosehuoneessa oli ongelmana edestakaisin liikkuminen ei korkean hygienian alueelta korkean hygienian alueelle. Lisäksi ongelmana oli osin myös operaattorien turha liikkuminen ja odottelu osastolla. Uusien toimintatapojen tarkoituksena on parantaa tuoteturvallisuutta ja lisätä tuotannon tehokkuutta niiltä osin, kuin se on mahdollista, vähentämällä turhaa liikkumista ja odottelua. The thesis was commissioned by Nestlé Finland and the work was carried out at the Turku baby food factory. The aim of the thesis was to give the company the best possible proposals for new optimized practices in the current situation and with possible structural changes in two different rooms.
The thesis was made in the cooking department in the vegetable and purée room of the Turku baby food factory. Change proposals for the practices were to be based on product safety and lean manufacturing.
The thesis included the mapping of the current situation of raw material and personnel flows in the cooking department´s vegetable and purée room. Based on the mapping, new practices were sketched out and planned. Ideas and plans for new practices were made on the factory layout to achieve maximum clarity and ensure comprehensibility for future use.
A problem in the current practices in the vegetable and purée room was operator´s movement from a high hygiene area to a non-high hygiene area and back. Another problem was the operator’s unnecessary movement and waiting time in the cooking department. The purpose of the new practices is to improve product safety with regard to the foreign object risk and to improve the efficiency of production in so far as it is possible by reducing the operator’s unnecessary movement and waiting time.
Opinnäytetyö tehtiin Turun lastenruokatehtaan keitto-osaston vihannes- ja sosehuoneessa. Toimintatapa muutosehdotukset laadittiin tuoteturvallisuuden ja lean-ajattelun pohjalta.
Opinnäytetyössä kartoitettiin keitto-osaston vihannes- ja sosehuoneen raaka-aine- ja henkilövirrat. Tämän pohjalta aloitettiin uusien toimintatapojen ideointi ja suunnittelu. Kehitysideat ja suunnitelmat tehtiin tehtaan layout-pohjiin, jotta ne olisivat visuaalisesti mahdollisimman selkeät ja helposti ymmärrettävissä jatko käyttöä varten.
Keitto-osaston vihannes- ja sosehuoneessa oli ongelmana edestakaisin liikkuminen ei korkean hygienian alueelta korkean hygienian alueelle. Lisäksi ongelmana oli osin myös operaattorien turha liikkuminen ja odottelu osastolla. Uusien toimintatapojen tarkoituksena on parantaa tuoteturvallisuutta ja lisätä tuotannon tehokkuutta niiltä osin, kuin se on mahdollista, vähentämällä turhaa liikkumista ja odottelua.
The thesis was made in the cooking department in the vegetable and purée room of the Turku baby food factory. Change proposals for the practices were to be based on product safety and lean manufacturing.
The thesis included the mapping of the current situation of raw material and personnel flows in the cooking department´s vegetable and purée room. Based on the mapping, new practices were sketched out and planned. Ideas and plans for new practices were made on the factory layout to achieve maximum clarity and ensure comprehensibility for future use.
A problem in the current practices in the vegetable and purée room was operator´s movement from a high hygiene area to a non-high hygiene area and back. Another problem was the operator’s unnecessary movement and waiting time in the cooking department. The purpose of the new practices is to improve product safety with regard to the foreign object risk and to improve the efficiency of production in so far as it is possible by reducing the operator’s unnecessary movement and waiting time.