Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien asiakkaiden annostoiveet à la carte -ravintolassa
Louhiniitty, Hanna-Lotta (2021)
Louhiniitty, Hanna-Lotta
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021072616869
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021072616869
Tiivistelmä
Erilaiset vähähiilihydraattiset ruokavaliot ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ruokavaliota hyödynnetään varsinkin painonpudotuksessa, erilaisten sairauksien hoidossa sekä yleisen hyvinvoinnin tukena. Mutta kuinka ruokavalion noudattamiseen vaikuttaa ruokailuympäristö? Vähähiilihydraattista ruokavaliota pyritään tyypillisesti noudattamaan kotona ruokailtaessa, mutta entä à la carte -ravintoloissa? Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää minkälaisia annoksia vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ihmiset haluavat à la carte -ravintoloihin. Samalla selvitettiin myös taustoja vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisesta.
Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena ja sen tiedot kerättiin sähköisellä kyselyllä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon suuntautuneista Facebook-ryhmistä. Kyselyssä selvitettiin annostoiveiden lisäksi vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisen syitä sekä kestoa.
Tuloksista selvisi, että vastaajien keskuudessa kysyntää vähähiilihydraattisille annoksille on myös à la carte -ravintoloissa. Eniten vastaajat toivoivat perinteisten runsashiilihydraattisten annosten tilalle korvaavia vaihtoehtoja, kuten vähähiilihydraattisesti valmistettuja ranskalaisia, vähähiilihydraattisista kasviksista valmistettuja lisukkeita pääruoalla, pizzaa vähähiilihydraattisella pohjalla sekä jälkiruoaksi vähähiilihydraattista versiota kakusta tai leivoksesta. Vastauksista selvisi myös, että erityisesti vähähiilihydraattisille kasvisruoille on kysyntää.
Tutkimuksen avulla saatiin uutta tietoa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien ihmisten käyttäytymisestä ja tulosten oli tarkoitus hyödyntää ravintoloita, jotka miettivät haluavatko tarjota vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville asiakkailleen vaihtoehtoja sekä mahdollisesti minkä tyyppisiä annoksia asiakkaat kaipaisivat listalle. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että kysyntää vähähiilihydraattisille annoksille on ja ravintoloilla voisi olla mahdollista saada potentiaalinen asiakasryhmä itselleen vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavista asiakkaista.
Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena ja sen tiedot kerättiin sähköisellä kyselyllä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon suuntautuneista Facebook-ryhmistä. Kyselyssä selvitettiin annostoiveiden lisäksi vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisen syitä sekä kestoa.
Tuloksista selvisi, että vastaajien keskuudessa kysyntää vähähiilihydraattisille annoksille on myös à la carte -ravintoloissa. Eniten vastaajat toivoivat perinteisten runsashiilihydraattisten annosten tilalle korvaavia vaihtoehtoja, kuten vähähiilihydraattisesti valmistettuja ranskalaisia, vähähiilihydraattisista kasviksista valmistettuja lisukkeita pääruoalla, pizzaa vähähiilihydraattisella pohjalla sekä jälkiruoaksi vähähiilihydraattista versiota kakusta tai leivoksesta. Vastauksista selvisi myös, että erityisesti vähähiilihydraattisille kasvisruoille on kysyntää.
Tutkimuksen avulla saatiin uutta tietoa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien ihmisten käyttäytymisestä ja tulosten oli tarkoitus hyödyntää ravintoloita, jotka miettivät haluavatko tarjota vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville asiakkailleen vaihtoehtoja sekä mahdollisesti minkä tyyppisiä annoksia asiakkaat kaipaisivat listalle. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että kysyntää vähähiilihydraattisille annoksille on ja ravintoloilla voisi olla mahdollista saada potentiaalinen asiakasryhmä itselleen vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavista asiakkaista.