Sokeriruokomelassin käymisprosessin optimointi
Stylman, Iida (2021)
Stylman, Iida
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021090117355
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021090117355
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli sokeriruokomelassista valmistettavan rommin käymisprosessin optimointi. Työn tilaajana oli Oy Authors´ Distillery Ltd. Käymisprosessiin vaikuttavia tekijöitä on useita, joista keskityttiin käymislämpötilan ja vesi-melassiseoksen sokeripitoisuuden optimointiin sekä oikean hiivakannan löytämiseen. Työ toteutettiin käymiskoe-erillä, joiden tuloksina saatiin eri käymishiivojen alkoholituotot erilaisissa käymisolosuhteissa. Käymiskokeet suoritettiin käyttäen central composite -mallinnusta, jonka ennakko-oletuksen mukaan prosessin optimi asettuu testattavien muuttujien (käymislämpötila, vesi-melassiseoksen sokeripitoisuus) vaihteluvälin keskelle.
Käymiskokeissa todettiin käymishiivalla olevan suurempi merkitys alkoholituottoon kuin käymislämpötilalla tai vesi-melassiseoksen sokeripitoisuudella, sillä eri hiivakantojen välisissä tuloksissa oli suuria eroja. Ennakko-oletuksen mukaan prosessin optimi asettui vaihteluvälin keskelle ja tulokset tukivat melko hyvin ennakko-oletusta, vaikkakin keskipistetestauksessa saatiin melko vaihtelevia alkoholituottoja. Suurta vaihtelua voidaan kuitenkin selittää sillä, että prosessin muuttujien vaihteluvälin keskipistettä testattiin eniten, jolloin tuloksiakin on enemmän keskipisteestä kuin muista muuttujien yhdistelmistä.
Käymiskokeissa todettiin käymishiivalla olevan suurempi merkitys alkoholituottoon kuin käymislämpötilalla tai vesi-melassiseoksen sokeripitoisuudella, sillä eri hiivakantojen välisissä tuloksissa oli suuria eroja. Ennakko-oletuksen mukaan prosessin optimi asettui vaihteluvälin keskelle ja tulokset tukivat melko hyvin ennakko-oletusta, vaikkakin keskipistetestauksessa saatiin melko vaihtelevia alkoholituottoja. Suurta vaihtelua voidaan kuitenkin selittää sillä, että prosessin muuttujien vaihteluvälin keskipistettä testattiin eniten, jolloin tuloksiakin on enemmän keskipisteestä kuin muista muuttujien yhdistelmistä.