Kausivaihteluiden hallinta case: BBQ Import Group Oy
Kousa, Lassi (2021)
Kousa, Lassi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021100518375
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021100518375
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää keinoja BBQ Import Group Oy:n liiketoiminnan kausivaihteluiden hallintaan. Yritys on uusi alallaan ja sen omistajat ovat kiinnostuneita erilaisista uusista vaihtoehdoista kausivaihteluiden vaikutusten lieventämiseksi. Yritys myy grillejä ja niihin liittyviä tuotteita, joten tuloja muodostuu hyvin kausiluontoisesti, lähinnä alkukeväästä kesän puoliväliin. Tämän jälkeen yrityksen tulovirta laantuu ja yrityksen toiminnan pyörittäminen hankaloituu kassavirran hiljentyessä merkittävästi. Tutkimuksessa pyritään löytämään menetelmiä kausivaihteluiden taloudellisten vaikutusten minimoimiseen.
Teoreettinen tutkimusongelma on: Miten liiketoiminnan kausivaihteluiden vaikutuksia BBQ Import Group Oy:ssä voidaan hallita? Käytännön ongelmana on se, että tuloja muodostuu pääosin vain grillikauden aikana. Jos kausivaihteluiden vaikutukset olisivat vähäisempiä, yritys voisi varautua paremmin seuraavaan sesonkiin. Tämä edistäisi yrityksen kasvumahdollisuuksia. Aihetta tutkitaan tuotevalikoiman, rahoituksen ja talouden suunnittelun kannalta.
Tutkimusmenetelmä on laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimuksessa hyödynnetään teemahaastattelua. Tässä haastattelussa selvitetään yrityksen osaomistajan näkökantoja. Häntä haastatellaan, koska hän tietää eniten yrityksen nykyhetken asioista ja tilasta. Näin olleen haastateltava pystyy vastaamaan esitettyihin kysymyksiin parhaiten.
Lopputuloksena on selvitys siitä, miten kausivaihteluiden vaikutusta voidaan hallita kohdeyrityksessä. Johtopäätökset ovat päätelmiä tutkimustuloksista, ja niiden avulla yritys voi tulevaisuudessa vähentää kausivaihteluiden vaikutusta.
Tutkimuksessa todettiin, että laajentamalla tuote- ja palveluvalikoimaa, lisäämällä talouden suunnittelua laatimalla budjetit pääoman kierron sekä tulos- ja kassakierron osalta sekä mahdollisesti hyödyntämällä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten factoring, yrityksen toimintaa on mahdollisuus kehittää hallitsemalla kausivaihteluiden vaikutuksia.
Teoreettinen tutkimusongelma on: Miten liiketoiminnan kausivaihteluiden vaikutuksia BBQ Import Group Oy:ssä voidaan hallita? Käytännön ongelmana on se, että tuloja muodostuu pääosin vain grillikauden aikana. Jos kausivaihteluiden vaikutukset olisivat vähäisempiä, yritys voisi varautua paremmin seuraavaan sesonkiin. Tämä edistäisi yrityksen kasvumahdollisuuksia. Aihetta tutkitaan tuotevalikoiman, rahoituksen ja talouden suunnittelun kannalta.
Tutkimusmenetelmä on laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimuksessa hyödynnetään teemahaastattelua. Tässä haastattelussa selvitetään yrityksen osaomistajan näkökantoja. Häntä haastatellaan, koska hän tietää eniten yrityksen nykyhetken asioista ja tilasta. Näin olleen haastateltava pystyy vastaamaan esitettyihin kysymyksiin parhaiten.
Lopputuloksena on selvitys siitä, miten kausivaihteluiden vaikutusta voidaan hallita kohdeyrityksessä. Johtopäätökset ovat päätelmiä tutkimustuloksista, ja niiden avulla yritys voi tulevaisuudessa vähentää kausivaihteluiden vaikutusta.
Tutkimuksessa todettiin, että laajentamalla tuote- ja palveluvalikoimaa, lisäämällä talouden suunnittelua laatimalla budjetit pääoman kierron sekä tulos- ja kassakierron osalta sekä mahdollisesti hyödyntämällä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten factoring, yrityksen toimintaa on mahdollisuus kehittää hallitsemalla kausivaihteluiden vaikutuksia.