Riskienhallinta pk-yrityksissä : ravintola-alan case-yritys
Asunta, Arttu (2021)
Asunta, Arttu
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111020011
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111020011
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käsitellään ravintola-alalla toimivaa yritystä. Työn tarkoituksena on selvittää, miten yrityksessä tunnistetaan riskejä, miten niihin on varauduttu ja millaisilla toimilla riskienhallintaa voidaan jalostaa tulevaisuudessa. Teemahaastattelun avulla kartoitettiin toimeksiantajan ymmärrystä riskeistä ja riskienhallinnasta. Vastausten pohjalta luotiin riskianalyysi, jonka avulla yritys kykenee reagoimaan ilmenneisiin riskeihin niiden vaatimalla tavalla. Tavoitteena oli luoda yrityksen johdolle syvällisempää ymmärrystä riskeistä ja niiden hallintakeinoista riskianalyysin avulla.
Riskianalyysin tuloksista selvisi, että henkilöstö- ja ympäristöriskit olivat todennäköisyydeltään ja vaikuttavuudeltaan merkittävimpiä riskikategorioita. Yritys hallitsee ison osan riskeistä, vaikka riskienhallintaa ei tietoisesti sen merkityksessä harjoitetakaan. Parhaiten yritys hallitsee omaisuus- ja sopimusriskit. Riskianalyysin tulosten pohjalta on esitetty toimintaehdotuksia riskienhallintaan sekä jatkotutkimusaiheita yleisesti ravintola-alan toimintaympäristöön liittyen.
Riskianalyysin tuloksista selvisi, että henkilöstö- ja ympäristöriskit olivat todennäköisyydeltään ja vaikuttavuudeltaan merkittävimpiä riskikategorioita. Yritys hallitsee ison osan riskeistä, vaikka riskienhallintaa ei tietoisesti sen merkityksessä harjoitetakaan. Parhaiten yritys hallitsee omaisuus- ja sopimusriskit. Riskianalyysin tulosten pohjalta on esitetty toimintaehdotuksia riskienhallintaan sekä jatkotutkimusaiheita yleisesti ravintola-alan toimintaympäristöön liittyen.