Biomassojen mädätys haihtuviksi rasvahapoiksi: happofermentaatiokokeiden menetelmäkehitys
Vainio, Markku (2021)
Vainio, Markku
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111220140
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111220140
Tiivistelmä
Orgaanisia jätteitä on hyödynnetty biokaasuna jo pitkään, mutta viime vuosina on herätty pohtimaan, voisiko jätteistä erotella nykyistä enemmän arvojakeita. Mädätyksen välituotteina syntyvät orgaaniset rasvahapot tuovat lisäarvoa jätteille ja näin ollen lisäävät resurssitehokkuutta biotalouden näkökulmasta. Tällä työllä kehitetään Luonnonvarakeskuksen (Luke) laboratoriotoimintaa luomalla ohjeistus koetoimintaan, jonka tarkoituksena on tutkia mädätyksessä syntyviä orgaanisia rasvahappoja.
Työssä tehtyjen kokeiden perusteella voidaan todeta, että metaanintuottopotentiaalin mittaukseen tarkoitettua laitteistoa voidaan käyttää myös happofermentaatiokokeissa. Reaktoreina käytetyissä pulloissa muodostui orgaanisia haihtuvia rasvahappoja ja tuloksissa havaitut hajonnat rinnakkaisten koejäsenten välillä eivät olleet merkittäviä. Orgaanisten happojen muodostumiseen vaikutti eniten kokeissa käytetyn mikrobiympin esikäsittely sekä syötteen koostumus.
Kokeiden fyysinen suorittaminen yhtenäisten ohjeiden mukaisesti mahdollistaa entistä toistettavamman koejärjestelyn, mutta suurin huomio happofermentaatiokokeissa tulee kuitenkin kiinnittää kokeiden suunnitteluun. Tässä työssä tehty ohjeistus antaa peruslähtötiedot kokeiden suunnitteluun ja suorittamiseen.
Työssä tehtyjen kokeiden perusteella voidaan todeta, että metaanintuottopotentiaalin mittaukseen tarkoitettua laitteistoa voidaan käyttää myös happofermentaatiokokeissa. Reaktoreina käytetyissä pulloissa muodostui orgaanisia haihtuvia rasvahappoja ja tuloksissa havaitut hajonnat rinnakkaisten koejäsenten välillä eivät olleet merkittäviä. Orgaanisten happojen muodostumiseen vaikutti eniten kokeissa käytetyn mikrobiympin esikäsittely sekä syötteen koostumus.
Kokeiden fyysinen suorittaminen yhtenäisten ohjeiden mukaisesti mahdollistaa entistä toistettavamman koejärjestelyn, mutta suurin huomio happofermentaatiokokeissa tulee kuitenkin kiinnittää kokeiden suunnitteluun. Tässä työssä tehty ohjeistus antaa peruslähtötiedot kokeiden suunnitteluun ja suorittamiseen.
