Ravintola-alan talouden hallinnan ja seurannan työkalu
Koskinen, Iida; Tiirola, Säde (2021)
Koskinen, Iida
Tiirola, Säde
2021
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421417
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421417
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda ravintola-alalla talouden parissa työskenteleville toimiva laskennan työkalu, jolla lisätään taloudellista ymmärrystä ja osaamista operatiivisen toiminnan tueksi. Idea syntyi opinnäytetyön tekijöiden omista kokemuksista ja alalta kuulluista haasteista talouden seuraamisen moni-mutkaisuudesta. Ravintola-alalta tutkittiin taloudellista osaamista ja työkalujen käyttöä kyselylomakkeella, johon vastasi 101 vastaajaa. Selvisi, että henkilökunnalla on riittävästi osaamista ja ymmärrystä taloudesta sekä käytössä on useita työkaluja. Avoimesta kohdasta esiin nousi, että talouden tiedot ovat pitkälti erillään ja niiden hallinta on sen vuoksi haastavaa. Tästä syntyi idea alustalle, joka kerää yhteen eri talouden osa-alueita ja helpottaa täten operatiivista toimintaa.
Työkalujen kehittämiseen lähdettiin talouden neljän osa-alueen kautta. Osa-alueina toimivat budjetointi, hinnoittelu, varaston seuranta sekä kirjanpitoaineistot. Tutkimus osoitti, että lähimpänä hälytysrajaa keskiarvollisesti olivat budjetin seuranta sekä kirjanpitoaineiston hyödyntäminen käytännössä, operatiivisen toiminnan tukena. Ravintola-alan talouden seurantaa auttaa hoitamaan useat kassajärjestelmät, mutta ne eivät laske budjetin seurantaa tasetta hyödyntäen, jonka uusi opinnäytetyön osana kehitetty alusta tulevaisuudessa laskee.
Opinnäytetyön tavoite oli tehdä talouden seurannasta ja suunnittelusta helposti ymmärrettävää, samalla lisäten taloudellista osaamista operatiivisessa työssä sekä vähentää harmaata taloutta alalla. Taloudellinen osaaminen ravintola-alan henkilöstöllä osoittautui tutkimuksessa olevan hyvällä tasolla. Opinnäytetyön prototyypillä tavoiteltiin talouden suunnittelun ja seurannan avulla harmaan talouden vähentymistä alalla, jonka uskotaan vähentyvän selkeällä ja helppokäyttöisellä ravintola-alalle suunnitellulla alustalla.
Opinnäytetyössä kehitettiin teorian ja tutkimuksen pohjalta alustan prototyyppi. Alusta vaatii vielä opinnäytetyön prosessin jälkeen jatkokehitystä, tuotetestausta kohderyhmällä sekä tarvittavien yhteistyökumppaneiden hankkimisen, joiden avulla alustalle saadaan tarvittavat tiedot sekä saadaan rakennettua helppokäyttöinen kokonaisuus.
Työkalujen kehittämiseen lähdettiin talouden neljän osa-alueen kautta. Osa-alueina toimivat budjetointi, hinnoittelu, varaston seuranta sekä kirjanpitoaineistot. Tutkimus osoitti, että lähimpänä hälytysrajaa keskiarvollisesti olivat budjetin seuranta sekä kirjanpitoaineiston hyödyntäminen käytännössä, operatiivisen toiminnan tukena. Ravintola-alan talouden seurantaa auttaa hoitamaan useat kassajärjestelmät, mutta ne eivät laske budjetin seurantaa tasetta hyödyntäen, jonka uusi opinnäytetyön osana kehitetty alusta tulevaisuudessa laskee.
Opinnäytetyön tavoite oli tehdä talouden seurannasta ja suunnittelusta helposti ymmärrettävää, samalla lisäten taloudellista osaamista operatiivisessa työssä sekä vähentää harmaata taloutta alalla. Taloudellinen osaaminen ravintola-alan henkilöstöllä osoittautui tutkimuksessa olevan hyvällä tasolla. Opinnäytetyön prototyypillä tavoiteltiin talouden suunnittelun ja seurannan avulla harmaan talouden vähentymistä alalla, jonka uskotaan vähentyvän selkeällä ja helppokäyttöisellä ravintola-alalle suunnitellulla alustalla.
Opinnäytetyössä kehitettiin teorian ja tutkimuksen pohjalta alustan prototyyppi. Alusta vaatii vielä opinnäytetyön prosessin jälkeen jatkokehitystä, tuotetestausta kohderyhmällä sekä tarvittavien yhteistyökumppaneiden hankkimisen, joiden avulla alustalle saadaan tarvittavat tiedot sekä saadaan rakennettua helppokäyttöinen kokonaisuus.