Arvostuksen ja johtamisen vaikutus työhyvinvointiin
Salonen, Elina (2021)
Salonen, Elina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421460
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112421460
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli selvittää ruokapalvelutyöntekijöiden työhyvinvoinnin ja arvostuksen kokeminen työyhteisön sisällä. Työn aihe syntyi omasta mielenkiinnosta ja työkokemuksista eri julkisten alojen keittiöillä, työntekijän roolissa.
Teoreettinen viitekehys käsitteli työhyvinvointia, johtamista, esimiestyötä ja arvostuksen merkitystä työyhteisössä.
Itse tutkimus toteutettiin anonyymina, Webropol-ohjelman avulla laaditulla kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kautta Pohjanmaan alueen 205 jäsenelle. Kyselyyn vastasi 56 henkilöä, vastausprosentti oli noin 27 %. Vastaajista 93 % oli naisia ja miehiä oli 7 %. Kyselyyn eniten vastauksia tuli 50–59-vuotiailta. 27 % vastaajista oli toiminut ravitsemisalalla yli 30 vuotta.
Tuloksista voidaan päätellä, että kunnallisella puolella arvostetaan omaa työtä, koetaan työnimua ja koetaan työyhteisö turvalliseksi. Arvostuksena koetaan positiivinen työilmapiiri ja oikeudenmukainen esimies. Pohjanmaalla työskentelevistä ruokapalvelutyöntekijöistä suurin osa on selvillä organisaation tavoitteista ja viestinnästä.
Teoreettinen viitekehys käsitteli työhyvinvointia, johtamista, esimiestyötä ja arvostuksen merkitystä työyhteisössä.
Itse tutkimus toteutettiin anonyymina, Webropol-ohjelman avulla laaditulla kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kautta Pohjanmaan alueen 205 jäsenelle. Kyselyyn vastasi 56 henkilöä, vastausprosentti oli noin 27 %. Vastaajista 93 % oli naisia ja miehiä oli 7 %. Kyselyyn eniten vastauksia tuli 50–59-vuotiailta. 27 % vastaajista oli toiminut ravitsemisalalla yli 30 vuotta.
Tuloksista voidaan päätellä, että kunnallisella puolella arvostetaan omaa työtä, koetaan työnimua ja koetaan työyhteisö turvalliseksi. Arvostuksena koetaan positiivinen työilmapiiri ja oikeudenmukainen esimies. Pohjanmaalla työskentelevistä ruokapalvelutyöntekijöistä suurin osa on selvillä organisaation tavoitteista ja viestinnästä.