Vegaanisen menun suunnittelu ja hinnoittelu pitopalvelulle
Kallas, Emilia (2021)
Kallas, Emilia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120123110
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120123110
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi pitopalvelu Nopsajalka. Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella vegaaninen menukokonaisuus Nopsajalan valikoimaan, sillä toimeksiantaja koki, että menun suunnittelu olisi ajankohtaista ja kysyntä on lisääntynyt. Työn tavoitteena oli uudistaa yrityksen valikoimaa ja kehittää yrityksen tarjontaa. Tavoitteena oli myös, että menun avulla pystytään vastaamaan asiakkaiden tulevaisuuden palveluodotuksiin ja helpottaa asiakkaan ostopäätöksen tekemistä luomalla selkeä valmis vegaaninen menukokonaisuus, joka antaisi myös kilpailuetua toimeksiantajayritykselle.
Opinnäytetyön lähestymistapa oli toiminnallinen kehitystyö. Toteutusmenetelminä käytettiin tuotekehitystä, havainnointia ja ruuan aistinvaraista arviointia. Opinnäytetyön teoriaviitekehyksessä käsiteltiin vegaaniruokavaliota ja sen koostamista, raaka-aineita, tuotesaatavuutta sekä ruokavalion vaikutuksia terveyshyötyjen, eettisyyden ja ilmastovaikutusten näkökulmasta. Lisäksi teoriaviitekehyksessä käsiteltiin nykypäivän ruokatrendejä, asiakkaiden tulevaisuuden palveluodotuksia sekä tuotekehitystä.
Toiminnallisen osuuden lopputuloksena syntyi seitsemän ruokalajin vegaaninen menukokonaisuus. Menun ruuista tehtiin annoskortit, joista näkyy tuotteiden reseptiikka ja hinnoittelutiedot. Suunnitellut tuotteet valmistettiin kokeiluna Nopsajalan toimitiloissa, jonka pohjalta reseptiikkaan tehtiin tarvittavia muokkauksia. Työn lopputuloksena oli onnistunut menukokonaisuus, jota aiotaan käyttää Nopsajalan pitopalvelutoiminnassa tulevaisuudessa.
Opinnäytetyön lähestymistapa oli toiminnallinen kehitystyö. Toteutusmenetelminä käytettiin tuotekehitystä, havainnointia ja ruuan aistinvaraista arviointia. Opinnäytetyön teoriaviitekehyksessä käsiteltiin vegaaniruokavaliota ja sen koostamista, raaka-aineita, tuotesaatavuutta sekä ruokavalion vaikutuksia terveyshyötyjen, eettisyyden ja ilmastovaikutusten näkökulmasta. Lisäksi teoriaviitekehyksessä käsiteltiin nykypäivän ruokatrendejä, asiakkaiden tulevaisuuden palveluodotuksia sekä tuotekehitystä.
Toiminnallisen osuuden lopputuloksena syntyi seitsemän ruokalajin vegaaninen menukokonaisuus. Menun ruuista tehtiin annoskortit, joista näkyy tuotteiden reseptiikka ja hinnoittelutiedot. Suunnitellut tuotteet valmistettiin kokeiluna Nopsajalan toimitiloissa, jonka pohjalta reseptiikkaan tehtiin tarvittavia muokkauksia. Työn lopputuloksena oli onnistunut menukokonaisuus, jota aiotaan käyttää Nopsajalan pitopalvelutoiminnassa tulevaisuudessa.