Opas nuotiokeittopaikkojen käyttämiseen
Koivisto, Vera (2021)
Koivisto, Vera
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120223198
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120223198
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön eli produktin aiheena on ruoanvalmistus avotulella nuotiokeittopaikkaa käyttäen. Produktina valmistui työn päätavoitteen mukaisesti opas nuotiokeittopaikan käyttämiseen. Työn alatavoitteena oli luoda mahdollisimman selkeä ja helppolukuinen opas, jonka avulla kuka tahansa voi valmistaa ruokaa nuotiokeittopaikalla. Lisäksi työssä tavoiteltiin visuaalista toteutusta ja ruokaideoiden sisällyttämistä oppaaseen.
Luonnossa virkistäytyminen on ollut lähivuosina vahvassa nosteessa. Monet ovat innostuneet retkeilystä, ja näin ollen opas nuotiokeittopaikkojen käyttämiseen on entistäkin ajankohtaisempi. Ruoanvalmistus avotulella saattaa olla monelle aloittamisen vaikeuden takana, ellei aiempaa kokemusta löydy. Oppaan tehtävänä on kannustaa nuotiokeittopaikan käyttämisessä. Opas suunnattiin erityisesti ensikertalaisille retkeilijöille.
Tämän työn yhteydessä nuotiokeittopaikalla tarkoitetaan rakennettua ja merkittyä tulentekopaikkaa. Niitä löytyy huolletuilta retkeilyalueilta, kuten kansallispuistoista. Tällaista tulentekopaikkaa käyttäessä ei tarvita maanomistajan lupaa. Avotuli sen sijaan tarkoittaa nuotiota tai tulta, jota ei ole eristetty maapohjasta. Näin ollen avotuli voi päästä leviämään maapohjan tai kipinöinnin kautta ympäristöön.
Opinnäytetyössä käsitellään avotulen lainsäädäntöä, jokamiehenoikeuksia sekä tulen- ja ruoanteossa käytettäviä välineitä ja menetelmiä. Lisäksi tarkastellaan vastuullisuutta ympäristön ja sosiaalisen vastuun kautta. Selkeyden vuoksi aihe rajattiin niin, että tässä työssä ei käsitellä tulen tekemistä maastoon, eikä retkikeittimiä. Oppaan pääasiallisena tarkoituksena ei ollut reseptiikkaan keskittyminen, vaikka opas sisältää muutamia ruokaideoita. Aiheet muodostavat opinnäytetyön tietoperustan ja samalla toimivat oppaan rakenteena. Tietoperusta kerättiin käyttäen sähköisiä lähteitä, lukien aihepiirin kirjoja ja hyödyntäen omaa käytännön kokemusta.
Produktin eli oppaan toteutustapoihin kuuluivat kenttätutkimuksen tekeminen ja valokuvien ottaminen nuotiokeittopaikoilla. Opas luotiin käyttäen graafista suunnittelutyökalua. Viimeisenä produktin työvaiheena oli testaus, jossa oppaan toimivuus tarkistettiin käytännössä. Produkti saavutti sille asetetut tavoitteet. Työ valmistui marraskuussa 2021.
Luonnossa virkistäytyminen on ollut lähivuosina vahvassa nosteessa. Monet ovat innostuneet retkeilystä, ja näin ollen opas nuotiokeittopaikkojen käyttämiseen on entistäkin ajankohtaisempi. Ruoanvalmistus avotulella saattaa olla monelle aloittamisen vaikeuden takana, ellei aiempaa kokemusta löydy. Oppaan tehtävänä on kannustaa nuotiokeittopaikan käyttämisessä. Opas suunnattiin erityisesti ensikertalaisille retkeilijöille.
Tämän työn yhteydessä nuotiokeittopaikalla tarkoitetaan rakennettua ja merkittyä tulentekopaikkaa. Niitä löytyy huolletuilta retkeilyalueilta, kuten kansallispuistoista. Tällaista tulentekopaikkaa käyttäessä ei tarvita maanomistajan lupaa. Avotuli sen sijaan tarkoittaa nuotiota tai tulta, jota ei ole eristetty maapohjasta. Näin ollen avotuli voi päästä leviämään maapohjan tai kipinöinnin kautta ympäristöön.
Opinnäytetyössä käsitellään avotulen lainsäädäntöä, jokamiehenoikeuksia sekä tulen- ja ruoanteossa käytettäviä välineitä ja menetelmiä. Lisäksi tarkastellaan vastuullisuutta ympäristön ja sosiaalisen vastuun kautta. Selkeyden vuoksi aihe rajattiin niin, että tässä työssä ei käsitellä tulen tekemistä maastoon, eikä retkikeittimiä. Oppaan pääasiallisena tarkoituksena ei ollut reseptiikkaan keskittyminen, vaikka opas sisältää muutamia ruokaideoita. Aiheet muodostavat opinnäytetyön tietoperustan ja samalla toimivat oppaan rakenteena. Tietoperusta kerättiin käyttäen sähköisiä lähteitä, lukien aihepiirin kirjoja ja hyödyntäen omaa käytännön kokemusta.
Produktin eli oppaan toteutustapoihin kuuluivat kenttätutkimuksen tekeminen ja valokuvien ottaminen nuotiokeittopaikoilla. Opas luotiin käyttäen graafista suunnittelutyökalua. Viimeisenä produktin työvaiheena oli testaus, jossa oppaan toimivuus tarkistettiin käytännössä. Produkti saavutti sille asetetut tavoitteet. Työ valmistui marraskuussa 2021.