Vegaaniruokavalion ja joustavan kasvissyönnin vaikutukset terveyden edistämisessä
Mattila, Iiris (2021)
Mattila, Iiris
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120323512
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120323512
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli tutkia vegaaniruokavaliota ja joustavaa kasvissyöntiä sekä niiden eroavaisuuksia terveyden edistämisen kannalta. Aihe on ajankohtainen, koska vegaaniruokavalio on yhä yleisempää ja se saatetaan yhdistää aiempaa enemmän terveyden sijasta esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja eettisiin kysymyksiin. Väärin koottu vegaaniruokavalio voi aiheuttaa moninaisia oireita ja olla terveydelle erittäin haitallista. Joustava kasvissyönti on myös yleistymässä, mutta se ei ole terminä niin tuttu kuin vegaaniruokavalio. Joustava kasvissyönti sisältää sekaruokavalion hyödyt, jolloin riski muun muassa kriittisten ravintoaineiden puutostiloista vähenee tai poistuu kokonaan.
Opinnäytetyön tavoitteena oli esittää tutkimustietoa vegaaniruokavaliosta sekä joustavasta kasvissyönnistä ja niiden positiivisista ja negatiivisista ominaisuuksista. Tarkoituksena oli tuottaa tietoa sellaisille henkilöille, jotka kaipaavat enemmän tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja vegaaniruokavaliosta tai haluavat perehtyä joustavampaan kasvipainotteiseen ruokavalioon. Opinnäytetyön tehtävänä oli kirjallisuuskatsauksen avulla selvittää, miten vegaaniruokavalio ja joustava kasvissyönti vaikuttavat terveyteen, onko vähäisellä lihan kulutuksella merkittäviä vaikutuksia terveyteen ja onko mahdollisesti jompikumpi käsiteltävistä ruokavalioista terveyden kannalta toistaan parempi. Työhön suunniteltiin myös ruokavalioita havainnollistavat ravitsemuksellisesti täysipainoiset viikon ruokalistat, joista yksilöt voivat saada ideoita oman ruokavalion koostamista varten.
Tutkittujen tietojen perusteella voitiin todeta, että vegaaniruokavaliolla sekä joustavalla kasvissyönnillä on monia terveydelle edullisia vaikutuksia. Vegaaniruokavaliosta kuitenkin ilmeni myös monia riskejä terveydelle, jotka aiheutuvat huonosti kootusta ruokavaliosta. Joustavassa kasvissyönnissä vähäisellä punaisen lihan kulutuksella ei ollut merkittäviä vaikutuksia sairauksien syntyyn. Kalan ja kanan lisääminen ruokavalioon taas täydensi sen ravitsemuksellisuutta huomattavasti. Joustavassa kasvissyönnissä todettiin olevan paljon positiivisia tekijöitä erityisesti näiden eläinperäisten ruokien ansioista. Molemmat ruokavaliot ovat oikein koottuna terveydelle lähes yhtä edullisia, mutta joustava kasvissyönti voi olla turvallisempi vaihtoehto, mikäli välttämättömien ravintoaineiden riittävyyden huomioimiseen vaadittavia tietoja ja ruuanvalmistustaitoja on niukasti.
Opinnäytetyön tavoitteena oli esittää tutkimustietoa vegaaniruokavaliosta sekä joustavasta kasvissyönnistä ja niiden positiivisista ja negatiivisista ominaisuuksista. Tarkoituksena oli tuottaa tietoa sellaisille henkilöille, jotka kaipaavat enemmän tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja vegaaniruokavaliosta tai haluavat perehtyä joustavampaan kasvipainotteiseen ruokavalioon. Opinnäytetyön tehtävänä oli kirjallisuuskatsauksen avulla selvittää, miten vegaaniruokavalio ja joustava kasvissyönti vaikuttavat terveyteen, onko vähäisellä lihan kulutuksella merkittäviä vaikutuksia terveyteen ja onko mahdollisesti jompikumpi käsiteltävistä ruokavalioista terveyden kannalta toistaan parempi. Työhön suunniteltiin myös ruokavalioita havainnollistavat ravitsemuksellisesti täysipainoiset viikon ruokalistat, joista yksilöt voivat saada ideoita oman ruokavalion koostamista varten.
Tutkittujen tietojen perusteella voitiin todeta, että vegaaniruokavaliolla sekä joustavalla kasvissyönnillä on monia terveydelle edullisia vaikutuksia. Vegaaniruokavaliosta kuitenkin ilmeni myös monia riskejä terveydelle, jotka aiheutuvat huonosti kootusta ruokavaliosta. Joustavassa kasvissyönnissä vähäisellä punaisen lihan kulutuksella ei ollut merkittäviä vaikutuksia sairauksien syntyyn. Kalan ja kanan lisääminen ruokavalioon taas täydensi sen ravitsemuksellisuutta huomattavasti. Joustavassa kasvissyönnissä todettiin olevan paljon positiivisia tekijöitä erityisesti näiden eläinperäisten ruokien ansioista. Molemmat ruokavaliot ovat oikein koottuna terveydelle lähes yhtä edullisia, mutta joustava kasvissyönti voi olla turvallisempi vaihtoehto, mikäli välttämättömien ravintoaineiden riittävyyden huomioimiseen vaadittavia tietoja ja ruuanvalmistustaitoja on niukasti.