Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Biotininterferens vid immunanalyser : Litteraturstudie om hur biotin påverkar laboratorieanalyser där immunkemiska metoder används

Lindahl, Dine (2021)

 
Avaa tiedosto
Biotininterferens vid immunanalyser.pdf (630.1Kt)
Lataukset: 


Lindahl, Dine
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120723983
Tiivistelmä
Biotin är ett vitamin som kan användas som reagens i immunmetoder. Biotinhalten i blodet kan påverka kvaliteten av de analyser som utförs med immunkemiska metoder. Biotin som är ett B-vitamin deltar i många funktioner i kroppen där den största och mest kända är att fungera som kofaktor till enzymgruppen karboxylaser. Biotin finns i många livsmedel och med en blandad kost får man i sig tillräcklig mängd för att täcka det dagliga behovet. Det är ett småmolekylärt ämne som i många laboratorieanalyser, baserade på immunologiska reaktioner, ingår som komponent på grund av sin höga affinitet och starka bindning till streptavidin.

Vid de immunanalyser där biotin och streptavidin utnyttjas har man upptäckt viss interferens vid analysering av de prover som innehåller hög biotinkoncentration. Detta fenomen har blivit mera allmänt till följd av en ökning i användningen av kosttillskott och multivitaminpreparat som innehåller biotin. Det har visat sig att olika metoder och substanser är olika känsliga för biotininterferens och att det därför inte har gått att fastslå under vilka biotinkoncentrationer serumet bör ha samtidigt som hastigheten på biotinomsättningen i kroppen också är individuell och därmed finns inte heller några fasta riktlinjer för hur stort biotinintaget får vara.

Examensarbetet är en litteraturöversikt där informationen hämtats från främst vetenskapliga artiklar men även från böcker och webbsidor som har bidragit med bakgrundsinformation till arbetet. Syftet med arbetet är att redogöra för fenomenet om varför biotin har denna inverkan vid immunanalyser, i hur stor utsträckning och vilka analyser som är drabbade av detta fenomen. Med detta arbete vill jag också belysa problematiken som biotininterferens vid kliniska laboratorieanalyser medför och vilka risker det kan innebära. I arbetet tas även upp förslag på åtgärder som kunde vidtas för att både förebygga och korrigera dessa händelser.
 
Biotin is a vitamin that is used as a reagent in many immunoassays. The concentration of biotin in the blood can affect the quality of the analysis performed by immunoassay methods. Biotin belongs to the group of B-vitamins and participate in several functions throughout the body. The biggest and the most known role is to function as a co-enzyme to a group of enzymes, the carboxylases. Biotin is found in many different kind of foods and by a balanced and varied diet the daily need will be achieved. Biotin is a substance containing small molecules and is a compound often used in laboratory assays based on immunological reactions. Biotin molecules are useful due to its high affinity and strong binding to streptavidin.

It has been detected that a high level of biotin in samples can interfere with the immunoassays where biotin and streptavidin are used. This phenomenon has become more common the last decades due to an increase in usage of food and vitamin supplements containing high levels of biotin. It has been proven that different methods and substances are not equally sensitive to biotin interference and therefore it has been impossible to determine exact levels of what biotin concentration is the upper limit to avoid such an interference. At the same time the biotin metabolism is highly individual and because of that there is no limitation determined on how big the biotin intake can be.

This thesis is a literature study where the information used comes from mostly scientific articles but also books and websites have been useful by contributing to background information. The aim of the study is to account for the phenomenon of why biotin has this impact on immunoassays, in what extent and what kind of analysis that are affected. Also I want to enlighten the problems and risks with biotin interference in clinical diagnostics and account for actions that can be taken in order to prevent and correct these events.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste