Lihan suoramyynnin aloittaminen luomutilalla
Ketonen, Milla (2021)
Ketonen, Milla
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120824308
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120824308
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää suoramyynnin asettamia vaatimuksia luomutilalla. Tarkoituksena oli myös miettiä kustannuksia, joita koituisi suoramyyntitoiminnan aloittamisesta.
Tutkimus tehtiin haastattelemalla tiloja, joilla harjoitettiin suoramyyntiä. Heiltä saatiin hyödyllistä tietoa siitä, kuinka he toimivat ja minkälaisia asioita tulisi ottaa huomioon suoramyyntiin liittyen. Tutkimuksesta tuli ilmi, että suoramyyntiä harjoitetaan erikokoisilla ja eri rotuihin suuntautuneilla tiloilla eri puolella Suomea.
Tärkeää on sopivan suoramyynnin toimintamallin löytäminen juuri omalle tilalle. Eri toimintamalleilla on myös erilaiset vaatimukset. Mitä enemmän haluaa itse käsitellä lihaa, sitä enemmän koituu myös vaatimuksia toimijalle. Aloitusvaiheessa tulee miettiä, kuinka paljon on valmis uhraamaan omaa aikaa ja tekemään mahdollisia investointeja toiminnan aloittamiseksi. Se ratkaisee jo paljon.
Helpoin ja varmin tapa aloittaa tilalla suoramyynti, on teurastaa naudat pienteurastamolla ja sen jälkeen lihan käsittely ja pakkaus tapahtuisivat leikkaamolla. Tällöin koituu vähiten byrokraattisia vaatimuksia myynnille, koska lihaa ei käsitellä itse lainkaan.
Kustannuksia suoramyynnissä aiheutuu muun muassa kuljetuksista, teurastuksesta, lihan leikkuusta ja pakkauksesta. Myös riittävän tehokkaat kylmälaitteet tulee hankkia lihojen säilytystä varten. Kustannukset yhtä lihakiloa kohden riippuu paljon muun muassa siitä, miten lihaa käsitellään leikkaamolla, kuinka kaukana teurastamo sijaitsee ja hoitaako kuljetukset joku ulkopuolinen vai hoidetaanko ne itse.
Tutkimus tehtiin haastattelemalla tiloja, joilla harjoitettiin suoramyyntiä. Heiltä saatiin hyödyllistä tietoa siitä, kuinka he toimivat ja minkälaisia asioita tulisi ottaa huomioon suoramyyntiin liittyen. Tutkimuksesta tuli ilmi, että suoramyyntiä harjoitetaan erikokoisilla ja eri rotuihin suuntautuneilla tiloilla eri puolella Suomea.
Tärkeää on sopivan suoramyynnin toimintamallin löytäminen juuri omalle tilalle. Eri toimintamalleilla on myös erilaiset vaatimukset. Mitä enemmän haluaa itse käsitellä lihaa, sitä enemmän koituu myös vaatimuksia toimijalle. Aloitusvaiheessa tulee miettiä, kuinka paljon on valmis uhraamaan omaa aikaa ja tekemään mahdollisia investointeja toiminnan aloittamiseksi. Se ratkaisee jo paljon.
Helpoin ja varmin tapa aloittaa tilalla suoramyynti, on teurastaa naudat pienteurastamolla ja sen jälkeen lihan käsittely ja pakkaus tapahtuisivat leikkaamolla. Tällöin koituu vähiten byrokraattisia vaatimuksia myynnille, koska lihaa ei käsitellä itse lainkaan.
Kustannuksia suoramyynnissä aiheutuu muun muassa kuljetuksista, teurastuksesta, lihan leikkuusta ja pakkauksesta. Myös riittävän tehokkaat kylmälaitteet tulee hankkia lihojen säilytystä varten. Kustannukset yhtä lihakiloa kohden riippuu paljon muun muassa siitä, miten lihaa käsitellään leikkaamolla, kuinka kaukana teurastamo sijaitsee ja hoitaako kuljetukset joku ulkopuolinen vai hoidetaanko ne itse.