Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

RFID-teknik inom livsmedelsindustrin

Herranen, Niklas (2021)

 
Avaa tiedosto
Examensarbete_Niklas_Herranen.pdf (833.3Kt)
Lataukset: 


Herranen, Niklas
2021
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724281
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tarkastellaan RFID-teknologian käyttöä elintarviketeollisuudessa sekä RFIDteknologian haasteita ja mahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa. RFID (Radio Frequency Identification) on tekniikka, jota käytetään kohteiden tunnistamiseen radiotaajuuksien avulla. RFIDtunnisteet kiinnitetään tuotteisiin, jotka voidaan sitten tunnistaa RFID-lukijalla. RFID-tunnisteita löytyy useassa eri koossa ja ne voivat olla aktiivisia, passiivisia tai puolipassiivisia. Aktiivisilla ja puolipassiivisilla tunnisteilla on oma virtalähde, kun taas passiivisilla tunnisteilla ei ole virtalähdettä.

Elintarvikeyritykset ovat alkaneet käyttää RFID-tekniikkaa tavanomaisten viivakoodien sijaan varastoinnissa, lämpötilojen hallinnassa, jäljitettävyydessä ja tuotannossa. RFID-teknologia on ollut jo pitkään olemassa, mutta se on vielä tuntematon monille yrityksille, mikä saattaa johtua siitä, että läpimurto on tapahtunut vasta äskettäin. Myös teknologian kannattavuuteen suhtaudutaan skeptisesti, sillä RFID vaatii syvää teknistä tietämystä sen hyödyntämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Opinnäytetyö sisältää siis kaksi kysymystä: Miten RFID-teknologiaa käytetään elintarviketeollisuudessa? Mitkä ovat RFID-teknologian haasteet ja mahdollisuudet elintarviketeollisuudessa?

Tässä opinnäytetyössä käytettyjä menetelmiä ovat kirjallisuustutkimukset ja kolmelle yritykselle lähetetty kvalitatiivinen kysely. Tulokset osoittavat, että RFID-teknologian avulla prosesseja voidaan automatisoida, mikä vähentää inhimillisiä virheitä ja tehostaa toimintaa. Suurimpia haasteita ovat RFID-teknologian integrointi tietojärjestelmään ja saada RFID-tunnisteet toimimaan optimaalisesti vaikeissa ympäristöissä. RFID-teknologian kehitys on johtanut uusiin mahdollisuuksiin, ja tulevaisuudessa yhä useammat elintarvikealan yritykset tulevat ottamaan RFID-teknologiaa käyttöön hinnanalennusten ja uusien vaikeissa ympäristöissä paremmin toimivien RFIDtunnisteiden ansiosta.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste