Moduuli ravintolan salipuolen esihenkilöille
Ritvanen, Riikka (2021)
Ritvanen, Riikka
2021
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120924630
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120924630
Tiivistelmä
Esihenkilötyö ravintolassa on muutoksessa ja uusia esihenkilöitä tarvitaan uusien johtamistapojen äärelle. Tämä opinnäytetyö tehtiin tehostamaan ja helpottamaan uusia ravintolaalan salipuolen esihenkilöitä. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi moduuli, jonka tavoitteena
on edesauttaa esihenkilötyötä. Tavoitteena oli selvittää, miten jo työskentelevät esihenkilöt
kokevat työn aloittamisen uutena esihenkilönä.
Ravintola-ala on hektinen ja muutokseen nopeasti reagoiva ala. Esihenkilötoiminta on monipuolista ja vaatii laajaa osaamiskirjoa. Osaamiskirjoa tulee olla ravintolan tuotteista aina
työntekijöiden uramahdollisuuksiin ja -monimuotoisuuteen saakka. Ravintola- ja vuoropäälliköt muodostavat yhdessä keskijohdon, joka palvelee työntekijöitä sekä ylempää johtoa.
Esimerkillä toimiminen ja delegointi ovat suuressa roolissa keskijohdon työn onnistumisen
kannalta. Työn onnistumiseen vaikuttaa myös tulostavoitteiden asettaminen ja niiden seuranta, budjetointi sekä oikeanlainen hinnoittelu asiakaskuntaan nähden. Asiakaskunta on
monipuolistunut kulttuurin muuttuvuuden myötä ja kilpailuasetelma koventunut. Yhtenäisellä työyhteisöllä on toimiva organisaatiokulttuuri, jonka yhteinen arvomaailma tulisi olla
kaiken työn perusta.
Tutkimus pyrki selvittämään esihenkilöiden tärkeäksi mieltämiä toimintoja ja asioita päivittäisessä työssä. Tutkimuksessa korostuvat asiat hyödynnettiin moduulin rakenteessa. Kvalitatiivisen tutkimuksen avulla haluttiin ymmärtää esihenkilöiden tärkeäksi koetut asiat sekä
parantamisen varassa koettavat seikat. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna puhelimitse kahden päivän aikana. Teemahaastattelussa tutkimuksen kysymysten aiheita oli
mm. esihenkilön tärkeimmät tehtävät, moduulin tarpeellisuus ja organisaatiokulttuuri. Tutkimuksella kerätty tieto hyödynnettiin moduulin aihevalinnoissa.
Opinnäytetyön tuotos eli produkti keräsi positiivista palautetta tutkimukseen vastanneilta.
Produktin tulos ei ole kaiken kertova ohje, vaan ennemminkin muistilista päivittäisen työn
tueksi. Moduulista tuli tiivis ja käytännönläheinen tuotos ja on tärkeää kiinnittää huomiota
siihen, että moduuli pysyy ajan tasalla ja on helposti muokattavissa. Tutkimuksen perusteella selvisi, että moduulin kaltaiselle tuotokselle on tarvetta.
on edesauttaa esihenkilötyötä. Tavoitteena oli selvittää, miten jo työskentelevät esihenkilöt
kokevat työn aloittamisen uutena esihenkilönä.
Ravintola-ala on hektinen ja muutokseen nopeasti reagoiva ala. Esihenkilötoiminta on monipuolista ja vaatii laajaa osaamiskirjoa. Osaamiskirjoa tulee olla ravintolan tuotteista aina
työntekijöiden uramahdollisuuksiin ja -monimuotoisuuteen saakka. Ravintola- ja vuoropäälliköt muodostavat yhdessä keskijohdon, joka palvelee työntekijöitä sekä ylempää johtoa.
Esimerkillä toimiminen ja delegointi ovat suuressa roolissa keskijohdon työn onnistumisen
kannalta. Työn onnistumiseen vaikuttaa myös tulostavoitteiden asettaminen ja niiden seuranta, budjetointi sekä oikeanlainen hinnoittelu asiakaskuntaan nähden. Asiakaskunta on
monipuolistunut kulttuurin muuttuvuuden myötä ja kilpailuasetelma koventunut. Yhtenäisellä työyhteisöllä on toimiva organisaatiokulttuuri, jonka yhteinen arvomaailma tulisi olla
kaiken työn perusta.
Tutkimus pyrki selvittämään esihenkilöiden tärkeäksi mieltämiä toimintoja ja asioita päivittäisessä työssä. Tutkimuksessa korostuvat asiat hyödynnettiin moduulin rakenteessa. Kvalitatiivisen tutkimuksen avulla haluttiin ymmärtää esihenkilöiden tärkeäksi koetut asiat sekä
parantamisen varassa koettavat seikat. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna puhelimitse kahden päivän aikana. Teemahaastattelussa tutkimuksen kysymysten aiheita oli
mm. esihenkilön tärkeimmät tehtävät, moduulin tarpeellisuus ja organisaatiokulttuuri. Tutkimuksella kerätty tieto hyödynnettiin moduulin aihevalinnoissa.
Opinnäytetyön tuotos eli produkti keräsi positiivista palautetta tutkimukseen vastanneilta.
Produktin tulos ei ole kaiken kertova ohje, vaan ennemminkin muistilista päivittäisen työn
tueksi. Moduulista tuli tiivis ja käytännönläheinen tuotos ja on tärkeää kiinnittää huomiota
siihen, että moduuli pysyy ajan tasalla ja on helposti muokattavissa. Tutkimuksen perusteella selvisi, että moduulin kaltaiselle tuotokselle on tarvetta.