Vahva koherenssin tunne, hyvät syömisen taidot ja välipalavalinnat. Case: Seinäjokisen yläkoulun 9. luokka
Latosaari, Eveliina (2021)
Latosaari, Eveliina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724173
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120724173
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko vahvalla koherenssin tunteella ja hyvällä syömisen taidolla yhteys 9.-luokkalaisien välipalavalintoihin. Koherenssin tunne kuvaa sitä miten ihminen asennoituu maailmaan ja miten hän asennoituu sen tuomiin haasteisiin. (Volanen 2011). Syömisen taidolla tarkoitetaan kokonaisvaltaista ja myönteistä kuvaa ruokailutottumuksista. (Tilles-Tirkkonen 2016, 6).
Tutkimus toteutettiin seinäjokisen yläkoulun 9.-luokkalaisille ja tutkimusmenetelmänä oli kvantitatiivinen tutkimus, jossa käytössä oli strukturoitu kyselylomake. Kyselylomakkeessa oli yksi avoin kysymys. Tutkimus toteutettiin sähköisenä.
Vastaajista (n=55) tyttöjä oli 57 % ja poikia 38 %. Vastaajista suurin osa oli 15-vuotiaita. Yläkoulun 9.-luokkalaisten koherenssin tunne oli vähäistä. Vastaajien syömisen taito jäi monilla alle taitavan pisterajan. Kyselyssä syömisen taidon pisteiden keskiarvo oli 25 pisteestä (10–42 pisteestä). Kaikki nuoret eivät syöneet välipalaa joka päivä. Päivittäin välipalan söi tytöistä 21 % ja pojista 10 %. Nuoret kuvailivat terveellisen välipalan olevan monipuolinen ja ravitseva.
Suomalaisten nuorten ruokailutottumuksissa on samankaltaisia puutteita kuin aikuisten ruokavaliossa. Nuoret käyttävät kasviksia, täysjyväviljatuotteita, rasvattomia maitotuotteita ja kasvirasvalevitteitä liian vähän kouluruokasuositukseen nähden.
Tutkimus toteutettiin seinäjokisen yläkoulun 9.-luokkalaisille ja tutkimusmenetelmänä oli kvantitatiivinen tutkimus, jossa käytössä oli strukturoitu kyselylomake. Kyselylomakkeessa oli yksi avoin kysymys. Tutkimus toteutettiin sähköisenä.
Vastaajista (n=55) tyttöjä oli 57 % ja poikia 38 %. Vastaajista suurin osa oli 15-vuotiaita. Yläkoulun 9.-luokkalaisten koherenssin tunne oli vähäistä. Vastaajien syömisen taito jäi monilla alle taitavan pisterajan. Kyselyssä syömisen taidon pisteiden keskiarvo oli 25 pisteestä (10–42 pisteestä). Kaikki nuoret eivät syöneet välipalaa joka päivä. Päivittäin välipalan söi tytöistä 21 % ja pojista 10 %. Nuoret kuvailivat terveellisen välipalan olevan monipuolinen ja ravitseva.
Suomalaisten nuorten ruokailutottumuksissa on samankaltaisia puutteita kuin aikuisten ruokavaliossa. Nuoret käyttävät kasviksia, täysjyväviljatuotteita, rasvattomia maitotuotteita ja kasvirasvalevitteitä liian vähän kouluruokasuositukseen nähden.