Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Paikallisesti tuotettujen kasviproteiinien käytön edistäminen ravintolassa Keski-Suomen alueella : toimintatutkimus Savutuvan Apajan tilausravintolassa

Hiltunen, Joonas (2021)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö_Hiltunen_Joonas.pdf (31.85Mt)
Lataukset: 


Hiltunen, Joonas
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425778
Tiivistelmä
Tiedetään, että sekä paikallistuotannon että kasviproteiinien käytön edistämisestä on monia hyötyjä, joskin eri tavoin. Tämän vuoksi kyseisten teemojen yhdistäminen nähtiin tarpeelliseksi. Tutkimus- ja kehitysprojekti toteutettiin toimintatutkimuksena osittain kirjoittajan työharjoittelun yhteydessä. Harjoittelupaikka Savutuvan Apaja Oy toimi projektin toimeksiantajana. Projektissa pyrittiin luomaan lisää yhteyksiä ruoka-alalla toimivien yritysten välille paikallisesti Jyväskylän seudulla ja samanaikaisesti edistämään kasvipohjaisten proteiinien ravintokäyttöä. Tutkimuksessa oli mukana kolme yritystä; tilausravintola Savutuvan Apaja Oy (toimeksiantaja), Finola-öljyhamppua viljelevä ja jalostava Suomen Hampputuotteet Oy sekä härkäpapua ja muita ruokakasveja viljelevä ja jalostava Nojosniemen tila.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä osallistuneiden yritysten että toimeksiantajan asiakkaiden näkökulmia. Tutkimusmenetelmänä käytettiin menetelmätriangulaatiota, jossa yhdistettiin erilaisia tutkimusmenetelmiä. Projektissa käytettiin raaka-aineita tuottavien yritysten tuotteita eri tavoin ja tarjottiin niitä toimeksiantajan tilausravintolassa heidän asiakkailleen. Heille tehtiin kyselytutkimus, jolla kartoitettiin heidän mielipiteitään ja asenteitaan käsiteltäviin teemoihin ja tuotteisiin liittyen. Jokaisen yrityksen yhdelle edustajalle tehtiin kullekin erilliset teemahaastattelut. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin osallistuvaa havainnointimenetelmää, jota käytettiin kirjoittajan työharjoittelun aikana.

Tutkimuksen perusteella paikallisuuteen ja kasviproteiineihin suhtaudutaan mielenkiinnolla sekä yritysten, että asiakkaiden näkökulmista. Asenne paikallista yhteistyötä kohtaan on Jyväskylän seudulla suhteellisen hyvä, joten sitä on helppo lähteä edistämään entisestään. Asenne kasviproteiineja kohtaan on myös enimmäkseen positiivinen, mutta niiden käyttämisessä on kuitenkin paikallisuuteen verrattuna enemmän haasteita ja kehitettävää. Sekä lähiruoan että kasviproteiinien käytön lisäämisen esteenä on edelleen useita osittain yhteisiä ja osittain eriäviä haasteita. Vähintään osa näistä haasteista tulee ylittää ennen kuin tämäntyyppisestä vastuullisesta ruoantuotannosta tulee valtavirtaa. Näiden teemojen parissa tulee olemaan tulevaisuudessa vielä runsaasti tutkittavaa.
 
It is known that promoting both locality and vegetable proteins have many benefits, but those differ from each other. That is why these themes were decided to be combined. Research project was done as an applied research, which was partly included in the author's internship. The internship company, Savutuvan Apaja Oy, was also the commissioner of the project. The goal of the project was to create more cooperation between the local companies, and simultaneously enhance the usage of vegetable proteins. Research included three companies: Savutuvan Apaja Oy (the commissioner), Suomen Hampputuotteet Oy, which produces Finola- oil hemp and Nojosniemen tila, which produces fava bean and other vegetables.

The research observed the perspectives of the three companies, but also the customers of the commissioner. The research method that was used was method triangulation, which is a tool to combine different research methods. Project included using the products of the companies and serving them to the customers of the commissioner and making an inquiry for the customers to map out their attitudes and opinions about the observed topics and products. One person from every included company was interviewed by using a theme interview. Committing observation method was used by the writer during the internship and the gathered information was used in the research.

The research made it possible to assume that the locality and vegetable proteins evoke interest among the observed groups, companies and customers. The attitude towards locality seemed to be relatively high in the Keski-Suomi region, so it is a good base to develop these things onwards. Attitude towards vegetable proteins was also mostly positive, but with that theme there were a few more challenges and things to develop. Some of the challenges were similar with locality and vegetable proteins but some were different. At least some of these challenges must be overcome before this kind of responsible food production can become mainstream. There will be a lot more to research among these themes in the future.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste