Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Nuorten ja nuorten aikuisten (16–30-vuotiaat) välipalakäyttäytymiskyselyn laadintaprosessi ja testaus – erityishuomiona erityisruokavaliot ja keliakia

Lehtonen, Sampo (2021)

 
Avaa tiedosto
Lehtonen_Sampo.pdf (621.9Kt)
Lataukset: 


Lehtonen, Sampo
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021122090176
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli kuvata nuorten ja nuorten aikuisten välipalakäyttäytymistä koskevaan kyselytutkimukseen luodun kyselylomakkeen laadintaprosessia. Lisäksi tavoitteina olivat kyselytutkimuksen toteuttamiseen liittyvien oheistehtävien tekeminen, joihin kuului tutkimuslupa-asioiden selvittäminen ja tietosuojailmoituksen ja tutkimuksen riskinarvion tekeminen, sekä laaditun kyselylomakkeen pilotointi ja siinä saatujen palautteiden läpikäyminen. Kyselylomake ja oheistehtävät laadittiin yhdessä työryhmän kanssa.
Kyselylomakkeessa kerätään tietoa nuorten ja nuorten aikuisten välipalakäyttäytymisestä, ja erityisesti gluteenittoman tai muun erityisruokavalion mahdollisesta vaikutuksesta siihen. Kyselylomakkeessa selvitetään myös keliakiaan liittyviä asioita, kuten sairauden puhkeamista ja hoitoa.
Pilottiin saatiin yhteensä 16 vastausta, joista 12 oli loppuun asti suoritettuja palautteineen. Kyselyn sukupuolikysymykseen vastanneista (n=14) kaikki paitsi yksi, olivat naisia. Vastaajista kaksi oli keliaakikkoja, kolme noudatti gluteenitonta ruokavaliota muusta syystä, ja yhdeksän ei sairastanut keliakiaa eikä noudattanut gluteenitonta ruokavaliota muustakaan syystä.
Pilotin loppuun asti suorittaneilla ja palautetta antaneilla vastaajilla kyselyn suorittamiseen kului keskimäärin 18,5 minuuttia. Heistä viisi (42 %) piti kyselyä joko hieman (n=3) tai aivan liian pitkänä (n=2). Kyselyssä ilmenneistä epäselvistä kohdista mainittiin mm. välipalan ja aterian määrittelemisen haasteet. Puutteellisia vastausvaihtoehtoja löydettiin etenkin pääasiallista toimenkuvaa viimeisen vuoden aikana ja välipalojen käyttöfrekvenssejä selvittäneistä kysymyksistä. Muu palaute koski mm. palauteosioon ja itse kyselyyn vastaamisen kokemuksia sekä tarkentavien lisäkysymysten ja välipalatuote-esimerkkien kehittelemistä.
Kyselylomake laadittiin usean organisaation välisenä moniammatillisena yhteistyönä vajaan vuoden aikana. Esitestaamisen avulla saatiin hyviä lomakkeen kehitysehdotuksia, jotka auttavat lomakkeen edelleen kehittämisessä kohti lomakkeen lopullista versiota.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste