Koivukodin asukkaiden ravitsemushoidon kehittäminen
Kuhanen, Eeva; Soininen, Tiina (2012)
Kuhanen, Eeva
Soininen, Tiina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120318046
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120318046
Tiivistelmä
Koivukoti yhdistys ry on sosiaalipedagoginen, aikuisille kehitysvammaisille suun-nattu yksityinen hoitokoti, jossa asuu 11 asukasta. Asukkaat ovat iältään 20–60-vuotiaita. Koivukoti yhdistys ry sijaitsee Luopajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Koivukodin asukkaita varten ravitsemustilan seurantatyökalu sekä ravitsemusohjausmateriaalia osaksi päivätoimintaa. Seurantatyökaluksi oli tarkoitus luoda lomake, jolla saataisiin selville asukkaiden yksilöllinen ravinnonsaanti sekä sen mahdolliset muutokset pitkällä aikavälillä. Ravitsemusmateriaaliksi oli tavoitteena kehittää sekä kehitysvammaisille asukkaille että hoitohenkilökunnalle suunnattua ohjausmateriaalia liittyen terveellisiin ruokavalintoihin. Materiaalin avulla pyrittiin lisäämään muun muassa kasvisten kulutusta.
Seurantalomakkeen luominen tapahtui tutkimalla aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, jonka pohjalta lähdettiin kehittämään lomaketta kohderyhmälle sopivaksi. Lomake koostui kolmesta eri osa-alueesta, jotka koskivat asukkaan taustatietoja, ruoka- sekä liikuntatottumuksia.
Ravitsemusohjauksen avuksi tehtiin Koivukodin kokkikirja, joka sisälsi ohjausmateriaalia koskien muun muassa keittiöllä työskentelyä, kasvisten syönnin tärkeyttä sekä lautasmallin kokoamista. Materiaalit luotiin kehitysvammaisia asukkaita ajatellen kuvallisena sekä hoitohenkilökunnalle ohjaamista varten kirjallisena. Kokkikirjaan tehtiin myös 20 erilaista salaattireseptiä, jotta salaatin valmistaminen olisi helpompaa ja eri raaka-aineiden käyttö monipuolistuisi.
Työn tuloksena saatiin luotua suuntaa antava ruoka- ja liikuntatottumusten seurantalomake, jonka avulla pyrittiin seuraamaan ruokatottumuksia ja niiden muutoksia. Kokkikirja onnistui myös tavoitteiden mukaisesti, koska siihen saatiin koottua Koivukodin kehitysvammaisten asukkaiden sekä hoitohenkilökunnan tarpeita vastaavaa ohjausmateriaalia.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Koivukodin asukkaita varten ravitsemustilan seurantatyökalu sekä ravitsemusohjausmateriaalia osaksi päivätoimintaa. Seurantatyökaluksi oli tarkoitus luoda lomake, jolla saataisiin selville asukkaiden yksilöllinen ravinnonsaanti sekä sen mahdolliset muutokset pitkällä aikavälillä. Ravitsemusmateriaaliksi oli tavoitteena kehittää sekä kehitysvammaisille asukkaille että hoitohenkilökunnalle suunnattua ohjausmateriaalia liittyen terveellisiin ruokavalintoihin. Materiaalin avulla pyrittiin lisäämään muun muassa kasvisten kulutusta.
Seurantalomakkeen luominen tapahtui tutkimalla aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, jonka pohjalta lähdettiin kehittämään lomaketta kohderyhmälle sopivaksi. Lomake koostui kolmesta eri osa-alueesta, jotka koskivat asukkaan taustatietoja, ruoka- sekä liikuntatottumuksia.
Ravitsemusohjauksen avuksi tehtiin Koivukodin kokkikirja, joka sisälsi ohjausmateriaalia koskien muun muassa keittiöllä työskentelyä, kasvisten syönnin tärkeyttä sekä lautasmallin kokoamista. Materiaalit luotiin kehitysvammaisia asukkaita ajatellen kuvallisena sekä hoitohenkilökunnalle ohjaamista varten kirjallisena. Kokkikirjaan tehtiin myös 20 erilaista salaattireseptiä, jotta salaatin valmistaminen olisi helpompaa ja eri raaka-aineiden käyttö monipuolistuisi.
Työn tuloksena saatiin luotua suuntaa antava ruoka- ja liikuntatottumusten seurantalomake, jonka avulla pyrittiin seuraamaan ruokatottumuksia ja niiden muutoksia. Kokkikirja onnistui myös tavoitteiden mukaisesti, koska siihen saatiin koottua Koivukodin kehitysvammaisten asukkaiden sekä hoitohenkilökunnan tarpeita vastaavaa ohjausmateriaalia.