Omavalvontasuunnitelman laadinta kala-alan yritykselle
Laiho, Ella (2012)
Laiho, Ella
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121118984
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121118984
Tiivistelmä
Omavalvontasuunnitelman laadinta kuuluu jokaisen elintarvikealalla toimivan yrityksen perusvaatimuksiin ja velvollisuuksiin. Siinä tulee ottaa huomioon yrityksen käytännön toimintatapojen lisäksi lain muuttuvat ohjeistukset, joita viranomainen antaa ohjeeksi noudatettavaksi ja valvottavaksi eri omavalvonnan osa-alueilla.
Omavalvonnassa käydään läpi yrityksen koko toiminta raaka-aineen vastaanotosta valmiin tuotteen lähetykseen kattaen kaikki toiminnot. Keskeisin asia omavalvonnassa on elintarvikehygieenisen laadun varmistaminen käytännön toimintatapojen kautta. Prosessinseuranta, puhdistussuunnitelma ja näytteenotto on sisällytetty omavalvonnan kokonaisuuden hallintaan pienistä osista. Jokaiselle toiminnolle tulee määrittää vastuuhenkilö, jonka tehtävä on huolehtia omaval-vonnan käytännöntoteutuksesta.
Vastuu seurannasta on yrityksellä itsellään. Elintarvikeviranomainen toimii apuna ja ohjeistavana osapuolena.
Omavalvonnassa käydään läpi yrityksen koko toiminta raaka-aineen vastaanotosta valmiin tuotteen lähetykseen kattaen kaikki toiminnot. Keskeisin asia omavalvonnassa on elintarvikehygieenisen laadun varmistaminen käytännön toimintatapojen kautta. Prosessinseuranta, puhdistussuunnitelma ja näytteenotto on sisällytetty omavalvonnan kokonaisuuden hallintaan pienistä osista. Jokaiselle toiminnolle tulee määrittää vastuuhenkilö, jonka tehtävä on huolehtia omaval-vonnan käytännöntoteutuksesta.
Vastuu seurannasta on yrityksellä itsellään. Elintarvikeviranomainen toimii apuna ja ohjeistavana osapuolena.