Ruokalistasuunnittelun kehittäminen Rikosseuraamuslaitoksessa
Alapalosaari, Tuula (2012)
Alapalosaari, Tuula
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121819859
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121819859
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää Rikosseuraamuslaitoksen ruokahuollon ruokalistasuunnittelua asiakaslähtöisemmäksi. Rikosseuraamuslaitoksen ruokahuolto tarkoittaa vankiloissa toteutettavaa ruokahuoltoa. Asiakaslähtöisemmällä ruokalistasuunnittelulla ruokahuollon hävikkiä voitaisiin vähentää. Työssä selvitetään rikosseuraamuslaitoksen ruokahuoltoa määrittävät tekijät, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suomalaiset ravitsemussuositukset 2005, kuvataan ruokalistasuunnitteluprosessi ja pohditaan ruokahuollon asiakaslähtöisyyttä. Työn empiirinen tutkimus toteutettiin Webropol kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin vankiloiden keittiömestareille ja heidän sijaisilleen. Kyselyn tarkoituksena oli tuoda esille keittiöhenkilökunnan hiljaista tietoa asiakasrajapinnasta asiakaslähtöisen ruokalistan suunnittelua varten. Kyselyn avulla saatiin tietoa myös keittiöiden esimiesten halusta osallistua ruokalistasuunnitteluun. Lisäksi esimiehillä oli mahdollisuus kertoa omia kehittämisehdotuksiaan ruokalistasuunnitteluun liittyvissä asioissa. Kyselyssä tutkittiin useiden erilaisten ruokien menekkiä vankien keskuudessa. Kyselyn tulosten perusteella perinteisillä jauheliha-, liha- ja makkararuuilla on hyvä menekki vankiloissa. Vähiten menekkiä on maksa- kasvis- ja kalaruuilla. Keittiöiden esimiehillä on käytännönläheisiä ruokalistasuunnitteluun liittyviä kehittämisehdotuksia. Ruokalistasuunnitteluun osallistumiseen heillä ei ollut kovinkaan paljon kiinnostusta.