Ruokaopas kotona asuville ikääntyneille : Case: Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Björkman, Sari (2012)
Björkman, Sari
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012122820324
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012122820324
Tiivistelmä
Tutkimusten mukaan kotona asuvilla ikäihmisillä kokonaisenergiansaanti, ravintoaineiden saanti sekä nesteiden saanti ovat vähentyneet. Heikon ravitsemustilan vuoksi ikääntyneen immuniteetti heikkenee, tämä johtaa sairastuvuuteen ja terveyspalveluiden käytön lisääntymiseen. (Suominen & Pitkälä 2010, 352.)
Ikäihmisten, omaishoitajien ja hoitohenkilökunnan tueksi Björkman, Haaramo ja Ojaniemi tekivät IKÄÄNTYNYT JA RUOKA: Tietoa ravitsemuksesta ja vinkkejä päivittäiseen ruokailuun -oppaan (2012) Kauhajoella. Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä halusi toisen oppaan rinnalle, joka sisältää ruokaohjeita ja vinkkejä ruoanlaittoon.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja tehdä sellainen opas, jolla helpotetaan ikääntyneiden ruoanvalmistusta itse tehtyjen ja valmisruokien avulla. Opas sisältää kahden viikon ruokalistan ruokaohjeineen sekä vinkkejä ruoanlaittoon. Opas on tarkoitettu myös lisäämään ikäihmisten, omaishoitajien ja hoitohenkilökunnan tietoisuutta ravitsemuksesta ja ruuasta. Opas toteutettiin yhteistyössä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän kanssa Kauhajoella.
Ruokalistan ateriat koostettiin Suomalaisten ravitsemussuositusten (2005) mukaisesti sekä Ikääntyneen ravitsemus ja erityisruokavaliot -opasta (Suominen 2008) hyödyntäen. Suunnittelussa otettiin huomioon ikääntyneiden ruokatottumukset. Keittokirjoista ja netistä kerättiin ruokaohjeita, joita muokattiin ikääntyneille sopivampaan muotoon. Ruokalistan aterioiden riittävä ravinnonsaanti varmistettiin Diet 32 -ohjelmalla. Oppaan ulkoasussa ja muotoilussa huomioitiin kohderyhmä kirjasimien, palstan leveyden, tekstin ja kuvien sijoittelulla. Ruokakuvat otettiin luonnonvaloa hyödyntäen.
Tuloksena saatiin ulkoasultaan ja tekstiltään helppolukuinen, selkeä ja ikääntyneille sopiva opas. Oppaan painamisessa käytetään väritulostinta tai tavallista tulostinta.
Ikäihmisten, omaishoitajien ja hoitohenkilökunnan tueksi Björkman, Haaramo ja Ojaniemi tekivät IKÄÄNTYNYT JA RUOKA: Tietoa ravitsemuksesta ja vinkkejä päivittäiseen ruokailuun -oppaan (2012) Kauhajoella. Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä halusi toisen oppaan rinnalle, joka sisältää ruokaohjeita ja vinkkejä ruoanlaittoon.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja tehdä sellainen opas, jolla helpotetaan ikääntyneiden ruoanvalmistusta itse tehtyjen ja valmisruokien avulla. Opas sisältää kahden viikon ruokalistan ruokaohjeineen sekä vinkkejä ruoanlaittoon. Opas on tarkoitettu myös lisäämään ikäihmisten, omaishoitajien ja hoitohenkilökunnan tietoisuutta ravitsemuksesta ja ruuasta. Opas toteutettiin yhteistyössä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän kanssa Kauhajoella.
Ruokalistan ateriat koostettiin Suomalaisten ravitsemussuositusten (2005) mukaisesti sekä Ikääntyneen ravitsemus ja erityisruokavaliot -opasta (Suominen 2008) hyödyntäen. Suunnittelussa otettiin huomioon ikääntyneiden ruokatottumukset. Keittokirjoista ja netistä kerättiin ruokaohjeita, joita muokattiin ikääntyneille sopivampaan muotoon. Ruokalistan aterioiden riittävä ravinnonsaanti varmistettiin Diet 32 -ohjelmalla. Oppaan ulkoasussa ja muotoilussa huomioitiin kohderyhmä kirjasimien, palstan leveyden, tekstin ja kuvien sijoittelulla. Ruokakuvat otettiin luonnonvaloa hyödyntäen.
Tuloksena saatiin ulkoasultaan ja tekstiltään helppolukuinen, selkeä ja ikääntyneille sopiva opas. Oppaan painamisessa käytetään väritulostinta tai tavallista tulostinta.