Kuluttajapakatun lihan pakkauksen optimointi ympäristönäkökulmat huomioiden
Lehtimäki, Emilia (2013)
Lehtimäki, Emilia
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303113149
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303113149
Tiivistelmä
Työssä tutkitaan elintarvikepakkauksen pakkausmateriaalin vähentämisestä aiheutuvia haittoja ja hyötyjä tuotannossa, itse elintarvikkeessa sekä ympäristössä. Työn pääpaino on tuoreella sianlihalla, suojakaasupakkauksilla ja muoveilla pakkausmateriaalina.
Aluksi käsitellään pakkausalaa, elintarvikepakkauksen merkitystä ja erilaisia lihalle käytettäviä pakkauksia. Sen jälkeen perehdytään maailman tilaan ilmastonmuutosta ajatellen, minkä jälkeen pohditaan pakkauksien ympäristövaikutuksia sekä kuluttajien mielipiteitä pakkauksien tärkeimmistä ominaisuuksista.
Kokeellinen osuus kertoo uuden, tilavuudeltaan pienemmän pakkauksen toimimisesta tuotannossa sekä tuotteiden säilyvyydestä tässä kaasutilaltaan pienemmässä pakkauksessa. Kokeissa on tuotteena käytetty naturellia tai maustettua sian ulkofileetä. Työ keskittyy pääasiassa 33 mm syvään rasiaan ja siitä käytetään tässä työssä nimitystä koerasia. Testeissä on mukana myös toinen koerasia, mutta siitä mainitaan erikseen. Käytännön kokeet on tehty Atrialla kuluttajapakatun lihan osastolla. Kaasut on mitattu itse ja mikrobiologiset säilyvyyskokeet on suorittanut Atrian laboratoriohenkilöstö.
Pohdinta-osuudessa käydään lyhyesti läpi, mitä saaduista tuloksista voidaan päätellä ja mitä jatkotoimenpiteitä pakkauksen tuotantoon ottaminen vaatisi.
Aluksi käsitellään pakkausalaa, elintarvikepakkauksen merkitystä ja erilaisia lihalle käytettäviä pakkauksia. Sen jälkeen perehdytään maailman tilaan ilmastonmuutosta ajatellen, minkä jälkeen pohditaan pakkauksien ympäristövaikutuksia sekä kuluttajien mielipiteitä pakkauksien tärkeimmistä ominaisuuksista.
Kokeellinen osuus kertoo uuden, tilavuudeltaan pienemmän pakkauksen toimimisesta tuotannossa sekä tuotteiden säilyvyydestä tässä kaasutilaltaan pienemmässä pakkauksessa. Kokeissa on tuotteena käytetty naturellia tai maustettua sian ulkofileetä. Työ keskittyy pääasiassa 33 mm syvään rasiaan ja siitä käytetään tässä työssä nimitystä koerasia. Testeissä on mukana myös toinen koerasia, mutta siitä mainitaan erikseen. Käytännön kokeet on tehty Atrialla kuluttajapakatun lihan osastolla. Kaasut on mitattu itse ja mikrobiologiset säilyvyyskokeet on suorittanut Atrian laboratoriohenkilöstö.
Pohdinta-osuudessa käydään lyhyesti läpi, mitä saaduista tuloksista voidaan päätellä ja mitä jatkotoimenpiteitä pakkauksen tuotantoon ottaminen vaatisi.