Leivosten luominen neljälle kristilliselle pyhäpäivälle
Koistinen, Konsta; Lindblad, Jouni (2013)
Koistinen, Konsta
Lindblad, Jouni
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304094183
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304094183
Tiivistelmä
Tämä työ on tehty toimeksiantona Espoon Olarin seurakunnalle. Produktina kehitettiin leivokset neljälle kristilliselle pyhäpäivälle. Pyhäpäivät olivat ensimmäinen adventti, laskiaissunnuntai, pääsiäispäivä sekä helluntai. Toimeksiantaja antoi vapaat kädet työn toteuttamisessa. Opinnäytetyön tavoitteena on, että produktin lopputuotteita tarjottaisiin toimeksiantajan tiloissa valittuina pyhäpäivinä noin sadalle hengelle. Leivosten tuli olla taloudellisesti ja tuotannollisesti järkevä toteuttaa.
Leivosten kehittäminen alkoi tutustumalla raamatun ajan ruokakulttuuriin, kristilliseen leivontaperinteeseen ja symboliikkaan. Ideat leivoksiin haettiin pyhäpäivien teemoista ja raamatun ajan raaka-aineista. Aluksi suunniteltiin vähintään kaksi leivosvaihtoehtoa kullekin pyhäpäivälle. Leivoksissa näkyy vahvasti ranskalaisen keittiön osaamisen vaikutteet nykypäivän leivontaan. Suunnitteluvaiheessa oltiin yhteydessä kondiittoriin, jotta varmistettiin suunniteltavien leivosten tuotannollinen näkökulma.
Leivokset testattiin kahteen kertaan. Ensimmäisellä testikerralla kokeiltiin leivosten en-simmäisiä versioita, mietittiin leivosten ulkonäköä ja kehitettiin reseptit. Toisella leivontakerralla leivokset maistatettiin asiantuntijaraadilla. Raadin tulosten pohjalta leivosten reseptit viimeisteltiin ja valittiin leivokset valituille pyhäpäiville. Valitut leivokset olivat macarons valkosuklaa-kardemumma täytteellä, pistaasibaklava, suklaa-hunajatartaletti ja tuulihattu raparperitäytteellä. Tuotekehitystyö tapahtui HAAGA-HELIA:ssa vuoden 2013 tammi- ja maaliskuun välisenä aikana.
Produktin tuotoksiin onnistuttiin sisällyttämään pyhäpäivien symboliikkaa ja raamatun ajan makuja. Raadilta ja toimeksiantajalta saatu palaute oli positiivista ja rakentavaa. Leivosten toteuttaminen jää viime kädessä toimeksiantajan vastuulle. Leivokset seurakunnalle voidaan jatkossa toteuttaa yhteistyökondiittorin, seurakunnan oman henkilökunnan tai leivosten suunnittelijoiden toimesta.
Leivosten kehittäminen alkoi tutustumalla raamatun ajan ruokakulttuuriin, kristilliseen leivontaperinteeseen ja symboliikkaan. Ideat leivoksiin haettiin pyhäpäivien teemoista ja raamatun ajan raaka-aineista. Aluksi suunniteltiin vähintään kaksi leivosvaihtoehtoa kullekin pyhäpäivälle. Leivoksissa näkyy vahvasti ranskalaisen keittiön osaamisen vaikutteet nykypäivän leivontaan. Suunnitteluvaiheessa oltiin yhteydessä kondiittoriin, jotta varmistettiin suunniteltavien leivosten tuotannollinen näkökulma.
Leivokset testattiin kahteen kertaan. Ensimmäisellä testikerralla kokeiltiin leivosten en-simmäisiä versioita, mietittiin leivosten ulkonäköä ja kehitettiin reseptit. Toisella leivontakerralla leivokset maistatettiin asiantuntijaraadilla. Raadin tulosten pohjalta leivosten reseptit viimeisteltiin ja valittiin leivokset valituille pyhäpäiville. Valitut leivokset olivat macarons valkosuklaa-kardemumma täytteellä, pistaasibaklava, suklaa-hunajatartaletti ja tuulihattu raparperitäytteellä. Tuotekehitystyö tapahtui HAAGA-HELIA:ssa vuoden 2013 tammi- ja maaliskuun välisenä aikana.
Produktin tuotoksiin onnistuttiin sisällyttämään pyhäpäivien symboliikkaa ja raamatun ajan makuja. Raadilta ja toimeksiantajalta saatu palaute oli positiivista ja rakentavaa. Leivosten toteuttaminen jää viime kädessä toimeksiantajan vastuulle. Leivokset seurakunnalle voidaan jatkossa toteuttaa yhteistyökondiittorin, seurakunnan oman henkilökunnan tai leivosten suunnittelijoiden toimesta.