Itsenäisesti asuvan nuoren ravitsemus : - kyselytutkimus Kokkolan ammattiopiston opiskelijoille
Rechardt, Johanna; Ranta, Iina-Kaisa (2012)
Rechardt, Johanna
Ranta, Iina-Kaisa
Centria ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu)
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304184608
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304184608
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät ohjaavat itsenäisesti asuvien ammattiopiston nuorten ravitsemustottumuksia sekä miten nuoret ovat kokeneet itsenäisen asumisen vaikuttavan ravitsemustottumuksiinsa. Työssä kartoitetaan myös nuorten tarvetta lisäohjaukselle. Tavoitteenamme on saada tutkimustulosten pohjalta tietoa opiskeluterveydenhuoltoa varten. Tulosten avulla terveydenhoitaja ja opettajat voivat tulevaisuudessa puuttua paremmin nuorten ravitsemukseen vaikuttaviin ongelmakohtiin.
Opinnäytetyön kohderyhmän muodostivat Kokkolan ammattiopiston ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Kysely toteutettiin tammi-helmikuussa 2012. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua kyselykaavaketta. Kyselyyn vastasi 144 nuorta. Nämä nuoret on valittu terveystiedon ryhmistä ja asuntolassa asuvista nuorista. Näistä rajasimme pois kotona asuvat nuoret. Tutkimus analysoitiin 63 vastauksen pohjalta. Aineisto on analysoitu SPSS ja Excel ohjelmia apuna käyttäen.
Itsenäinen asuminen vaikuttaa nuorten ruoanlaittoon. Vaikuttavia tekijöitä olivat oma jaksaminen ja raha. Itsenäinen asuminen lisäsi myös yksipuolisia ja epäterveellisiä ruokavalintoja. Nuoret eivät noudattaneet säännöllistä ateriarytmiä. Nuorista neljäsosa söi aamiaisen päivittäin. Lähes kaikki söivät yhden lämpimän aterian päivässä ja yli puolet kaksi lämmintä ateriaa. Nuorten omat kokemukset syömisestään terveellisesti ja monipuolisesti olivat päinvastaiset, kuin tutkimus osoittaa. Tutkimuksesta ilmenee, että nuorten ravitsemustottumukset ovat oikean suuntaisia, mutta niissä on puutteita. Esimerkiksi napostelua on melko vähän, mutta lautasmallia ei noudateta. Tutkimuksesta ilmenee, että nuoret tarvitsevat lisätietoa ravitsemuksesta, esimerkiksi miten valmistaa terveellistä ruokaa pienellä budjetilla.
Asiasanat
nuoruus, nuorten ravitsemus, itsenäistyminen, ateriarytmi, Kokkolan ammattiopisto
Opinnäytetyön kohderyhmän muodostivat Kokkolan ammattiopiston ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Kysely toteutettiin tammi-helmikuussa 2012. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua kyselykaavaketta. Kyselyyn vastasi 144 nuorta. Nämä nuoret on valittu terveystiedon ryhmistä ja asuntolassa asuvista nuorista. Näistä rajasimme pois kotona asuvat nuoret. Tutkimus analysoitiin 63 vastauksen pohjalta. Aineisto on analysoitu SPSS ja Excel ohjelmia apuna käyttäen.
Itsenäinen asuminen vaikuttaa nuorten ruoanlaittoon. Vaikuttavia tekijöitä olivat oma jaksaminen ja raha. Itsenäinen asuminen lisäsi myös yksipuolisia ja epäterveellisiä ruokavalintoja. Nuoret eivät noudattaneet säännöllistä ateriarytmiä. Nuorista neljäsosa söi aamiaisen päivittäin. Lähes kaikki söivät yhden lämpimän aterian päivässä ja yli puolet kaksi lämmintä ateriaa. Nuorten omat kokemukset syömisestään terveellisesti ja monipuolisesti olivat päinvastaiset, kuin tutkimus osoittaa. Tutkimuksesta ilmenee, että nuorten ravitsemustottumukset ovat oikean suuntaisia, mutta niissä on puutteita. Esimerkiksi napostelua on melko vähän, mutta lautasmallia ei noudateta. Tutkimuksesta ilmenee, että nuoret tarvitsevat lisätietoa ravitsemuksesta, esimerkiksi miten valmistaa terveellistä ruokaa pienellä budjetilla.
Asiasanat
nuoruus, nuorten ravitsemus, itsenäistyminen, ateriarytmi, Kokkolan ammattiopisto