Jakelukeittiöiden toiminnanohjaus : Case: Kurikan kaupungin puhtaus- ja ruokapalvelut
Salmenkangas, Jaana (2009)
Salmenkangas, Jaana
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912036987
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912036987
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kurikan kaupungin teknisen osaston puhtaus- ja ruokapalvelut. Puhtaus- ja ruokapalveluiden tehtävänä on vastata keskitetysti näiden palveluiden tuottamisesta. Budjetti on n. 3,9 miljoonaa euroa, ja se on määrärahasidonnainen.
Kehittämistyön tavoitteena oli laatia toiminnanohjaus Kurikan kaupungin puhtaus- ja ruokapalveluiden jakelukeittiöille. Puhtaus- ja ruokapalveluiden kehittämissuunnitelmassa on asetettu tavoitteeksi toimia tehokkaasti ja taloudellisesti, yhtenäisten toimintatapojen mukaisesti. Toiminnanohjaus on aloitettu Kurikan kaupungin valmistuskeittiöissä 2007- 2009 porrastetusti ja sitä jatketaan edelleen, se on jatkuvaa työtä.
Toiminnanohjauksen laadinnassa jakelukeittiöiden pääprosessit määriteltiin ja jokaiseen prosessin vaiheeseen laadittiin työohje. Työohjeiden kirjoittamisessa ja työaikataulutuksessa käytettiin samaa tyyliä kuin keskuskeittiön, vanhainkodin ja terveyskeskuksen toiminnanohjauksessa. Haastattelemalla palvelupäällikköä ja keskustelemalla jakelukeittiöiden henkilökunnan kanssa saatiin määriteltyä ruokapalvelutuotannon työtehtävät ja prosessin aikataulut jakelukeittiöissä. Työn tarkoituksena oli tehdä jakelukeittiöihin toimivat työohjeet ja työnaikataulut.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin Kurikan kaupungin jakelukeittiöille toimintaohjeet ja aikataulut tehokkaan palvelun ja tuotteen tuottamiseen. Toimeksiantajalle tuotteistetut tuotteet ja palvelut mahdollistavat oikean hinnoittelun toimintolaskennassa. Kirjalliset työohjeet ovat apuna myös uuden työntekijän perehdyttämisessä keittiön toimintaan.
Avainsanat: toiminnanohjaus, tuotteistus, prosessit, keittiöt
Kehittämistyön tavoitteena oli laatia toiminnanohjaus Kurikan kaupungin puhtaus- ja ruokapalveluiden jakelukeittiöille. Puhtaus- ja ruokapalveluiden kehittämissuunnitelmassa on asetettu tavoitteeksi toimia tehokkaasti ja taloudellisesti, yhtenäisten toimintatapojen mukaisesti. Toiminnanohjaus on aloitettu Kurikan kaupungin valmistuskeittiöissä 2007- 2009 porrastetusti ja sitä jatketaan edelleen, se on jatkuvaa työtä.
Toiminnanohjauksen laadinnassa jakelukeittiöiden pääprosessit määriteltiin ja jokaiseen prosessin vaiheeseen laadittiin työohje. Työohjeiden kirjoittamisessa ja työaikataulutuksessa käytettiin samaa tyyliä kuin keskuskeittiön, vanhainkodin ja terveyskeskuksen toiminnanohjauksessa. Haastattelemalla palvelupäällikköä ja keskustelemalla jakelukeittiöiden henkilökunnan kanssa saatiin määriteltyä ruokapalvelutuotannon työtehtävät ja prosessin aikataulut jakelukeittiöissä. Työn tarkoituksena oli tehdä jakelukeittiöihin toimivat työohjeet ja työnaikataulut.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin Kurikan kaupungin jakelukeittiöille toimintaohjeet ja aikataulut tehokkaan palvelun ja tuotteen tuottamiseen. Toimeksiantajalle tuotteistetut tuotteet ja palvelut mahdollistavat oikean hinnoittelun toimintolaskennassa. Kirjalliset työohjeet ovat apuna myös uuden työntekijän perehdyttämisessä keittiön toimintaan.
Avainsanat: toiminnanohjaus, tuotteistus, prosessit, keittiöt