Biopohjaisten täyteaineiden yhteensopivuus polylaktidin kanssa
Kinnunen, Laura (2013)
Kinnunen, Laura
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304244908
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304244908
Tiivistelmä
Maanviljelyssä syntyville sivutuotteille pyritään kehittämään uusia entistä parempia käyttötapoja. Perinteisesti niitä poltetaan tai käytetään eläinten rehuna, mutta joitakin niistä pidetään jopa ongelmajätteinä. Opinnäytetyössä tutkittiin, voidaanko näistä jätevirroista peräisin olevaa sokerijuurikaspulppia ja vehnälesettä hyödyntää polylaktidin, biohajoavan muovin täyteaineena. Kiinnostuksen kohteina olivat niiden mahdolliset vaikutukset polylaktidin ominaisuuksiin, erityisesti lämmönkestoon ja lujuuteen. Tutkimus tehtiin yritykselle Hycail Oy ja se oli osa Tekesin rahoittamaa Åbo Akademin ja VTT:n tutkimusprojektia.
Työssä käsitellään ensin yleisesti muoveja, niiden testausmenetelmiä sekä täyteaineita. Sitten siirrytään kokeelliseen osuuteen, missä lähtöaineista määritettiin kosteuspitoisuudet ja täyteaineet sekoitettiin polylaktidin kanssa. Seokset prässättiin ja niistä tutkittiin pehmenemispiste, sulaindeksiluvut sekä taivutuksen kesto. Lopuksi tuloksia verrattiin keskenään.
Tuloksena saatiin, että noin 10 m-% sekä 20 m-% sokerijuurikaspulppi 1 (partikkelikoko 20,7 μm) polylaktidiin sekoitettuna olivat lämmönkestävämpiä 55 °C:ssa kuin pelkkä polylaktidi. 20 m-% sokerijuurikaspulppiseoksen sulaindeksiluku oli myös lähellä polylaktidin sulaindeksilukua. Taivutuslujuudessa polylaktidi oli odotetusti polylaktidiseoksia vahvempi, lähinnä polylaktidin kestävyyttä oli noin 10 m-% sokerijuurikaspulppi 1 –polylaktidi –seos.
Työssä käsitellään ensin yleisesti muoveja, niiden testausmenetelmiä sekä täyteaineita. Sitten siirrytään kokeelliseen osuuteen, missä lähtöaineista määritettiin kosteuspitoisuudet ja täyteaineet sekoitettiin polylaktidin kanssa. Seokset prässättiin ja niistä tutkittiin pehmenemispiste, sulaindeksiluvut sekä taivutuksen kesto. Lopuksi tuloksia verrattiin keskenään.
Tuloksena saatiin, että noin 10 m-% sekä 20 m-% sokerijuurikaspulppi 1 (partikkelikoko 20,7 μm) polylaktidiin sekoitettuna olivat lämmönkestävämpiä 55 °C:ssa kuin pelkkä polylaktidi. 20 m-% sokerijuurikaspulppiseoksen sulaindeksiluku oli myös lähellä polylaktidin sulaindeksilukua. Taivutuslujuudessa polylaktidi oli odotetusti polylaktidiseoksia vahvempi, lähinnä polylaktidin kestävyyttä oli noin 10 m-% sokerijuurikaspulppi 1 –polylaktidi –seos.