Näringstillståndet hos äldre på seniorboende : En kvantitativ studie
Kullat, Saara (2013)
Kullat, Saara
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305036044
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305036044
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on senioritalossa asuvien iäkkäiden ravitsemustila. Työ on tilaustyö senioritalo Loppukiriltä.
Ravitsemustila on vahvasti yhteydessä iäkkäämmän ihmisen terveyteen; hyvä ravitsemustila ylläpitää terveyttä, ehkäisee sairauksia ja edistää palautumista sairauksista. Kun ravitsemustila on hyvä, iäkkäillä on parempi mahdollisuus asua kotona. Ravinnon määrän väheneminen ja aliravitsemus on todettu olevan yhteydessä tahattomaan laihtumiseen ja sairastuvuuteen, jonka vuoksi on tärkeätä arvioida ravitsemustilaa iäkkäämmän terveyden ylläpitämiseksi.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää senioritalossa asuvien iäkkäiden ravitsemustila, sekä tunnistaa tekijöitä jotka vaikuttaa ravitsemustilaan. Tutkimuskysymykset olivat: Kuinka moni senioritalossa asuvista ovat hyvin ravittuja, aliravittuja ja kuuluvat aliravitsemuksen riskiryhmään? Mitkä tekijät liittyvät ravitsemustilaan? Tutkimus oli kvantitatiivinen ja tiedonkeruu toteutettiin standardoidulla haastattelulla käyttämällä Mini Nutritional Assessment (MNA) kyselylomaketta. Tietojen analysointi toteutettiin SPSS tilastointiohjelmalla. Tutkimukseen osallistui 22 senioritalon asukasta 68:stä.
Tulosten mukaan 9,1% (2) osallistujista kuului aliravitsemuksen riskiryhmään, kukaan osallistujista ei ollut aliravittu. Tutkimuksen mukaan BMI:llä (painoindeksillä) on yhteys ravitsemustilaan (p = 0,02). Tässä tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä ravitsemustilan ja stressi, iän tai sukupuolen välillä.
Johtopäätös: Suurin osa senioritalon asukkaista ovat hyvin ravittuja. Tutkimuksen vastausprosentti alhaisuudesta johtuen tutkimuksen tuloksia ei voida yleistää. BMI havaittiin olevan yhteydessä ravitsemustilaan.
Ravitsemustila on vahvasti yhteydessä iäkkäämmän ihmisen terveyteen; hyvä ravitsemustila ylläpitää terveyttä, ehkäisee sairauksia ja edistää palautumista sairauksista. Kun ravitsemustila on hyvä, iäkkäillä on parempi mahdollisuus asua kotona. Ravinnon määrän väheneminen ja aliravitsemus on todettu olevan yhteydessä tahattomaan laihtumiseen ja sairastuvuuteen, jonka vuoksi on tärkeätä arvioida ravitsemustilaa iäkkäämmän terveyden ylläpitämiseksi.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää senioritalossa asuvien iäkkäiden ravitsemustila, sekä tunnistaa tekijöitä jotka vaikuttaa ravitsemustilaan. Tutkimuskysymykset olivat: Kuinka moni senioritalossa asuvista ovat hyvin ravittuja, aliravittuja ja kuuluvat aliravitsemuksen riskiryhmään? Mitkä tekijät liittyvät ravitsemustilaan? Tutkimus oli kvantitatiivinen ja tiedonkeruu toteutettiin standardoidulla haastattelulla käyttämällä Mini Nutritional Assessment (MNA) kyselylomaketta. Tietojen analysointi toteutettiin SPSS tilastointiohjelmalla. Tutkimukseen osallistui 22 senioritalon asukasta 68:stä.
Tulosten mukaan 9,1% (2) osallistujista kuului aliravitsemuksen riskiryhmään, kukaan osallistujista ei ollut aliravittu. Tutkimuksen mukaan BMI:llä (painoindeksillä) on yhteys ravitsemustilaan (p = 0,02). Tässä tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä ravitsemustilan ja stressi, iän tai sukupuolen välillä.
Johtopäätös: Suurin osa senioritalon asukkaista ovat hyvin ravittuja. Tutkimuksen vastausprosentti alhaisuudesta johtuen tutkimuksen tuloksia ei voida yleistää. BMI havaittiin olevan yhteydessä ravitsemustilaan.