Lihateollisuuden prosessin mittaamisen ja analysoinnin verifiointi
Allen, Marja (2013)
Allen, Marja
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305138085
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305138085
Tiivistelmä
Laadun mittaaminen ja prosessin analysointi on systemaattista tiedonkeruuta. Kerätään tietoa mm. sisäisistä prosesseista, työvaiheista, tuotteista ja hyödynnetään niitä laadun mittaamisessa ja prosessin suorituskyvyn arvioinnissa. Tuotantoprosessin kustannus- ja kannattavuuslaskelmat kuvaavat prosessin tuloksellisuutta. Tuloksellisen prosessin kannattavuuden hallinnan kannalta on tärkeää, että tunnetaan prosessin kriittiset vaiheet ja parametrit. Kun prosessin suorituskyvyn mittaus on hallinnassa, pystytään reagoimaan nopeammin mahdollisiin poikkeamiin.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin lihateollisuuden tuotantoprosessia useilla eri laatumittareilla, verrattiin tuloksia kustannuslaskelmiin ja selvitettiin syitä tulosten poikkeamiin kustannuslaskelmista. Tutkittava prosessi rajattiin koskemaan yhden kuluttajapakatun lihatuotteen tuotantoprosessia. Tutkimuksessa käytettiin soveltavin osin SPC:tä (Statistical Process Control, tilastollinen prosessin hallinta). Poikkeamien syntyä ja häiriötekijöitä prosessissa tutkittiin laatutyökalujen sekä prosessin suorituskyvyn mittauksen ja analysoinnin avulla.
Tutkimukseen kerättiin tietoa prosessista kahden viikon ajalta. Koko pro-sessin kustannusten toteutumista tutkittiin vertaamalla toteutuneita kustannuksia kustannuslaskelmien pohjana oleviin laskelmiin. Prosessin tilaa tarkasteltiin vertaamalla tutkittavan tuotteen osaprosessien toteutumista spesifikaatioihin nähden. Osaprosesseille laadittiin valvontakortit, joiden avulla löydettiin mahdollisia poikkeamien aiheuttavia tekijöitä. Kustannukset ylittivät kustannuslaskelmien arvon koko tutkimusaikana ensimmäistä tutkimuspäivää lukuun ottamatta. Tutkimustuloksissa todettiin, että prosessi tulisi saada paremmin vastaamaan laskelmien pohjana olevia spesifikaatioita. Tutkimustulosten perusteella suositellaan, että osaprosessiin leikkaus (lihan leikkaus määräpaloihin) otettaisiin käyttöön valvontakortti, jonka avulla pystytään reaaliaikaisesti valvomaan spesifikaatioiden toteutumista.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin lihateollisuuden tuotantoprosessia useilla eri laatumittareilla, verrattiin tuloksia kustannuslaskelmiin ja selvitettiin syitä tulosten poikkeamiin kustannuslaskelmista. Tutkittava prosessi rajattiin koskemaan yhden kuluttajapakatun lihatuotteen tuotantoprosessia. Tutkimuksessa käytettiin soveltavin osin SPC:tä (Statistical Process Control, tilastollinen prosessin hallinta). Poikkeamien syntyä ja häiriötekijöitä prosessissa tutkittiin laatutyökalujen sekä prosessin suorituskyvyn mittauksen ja analysoinnin avulla.
Tutkimukseen kerättiin tietoa prosessista kahden viikon ajalta. Koko pro-sessin kustannusten toteutumista tutkittiin vertaamalla toteutuneita kustannuksia kustannuslaskelmien pohjana oleviin laskelmiin. Prosessin tilaa tarkasteltiin vertaamalla tutkittavan tuotteen osaprosessien toteutumista spesifikaatioihin nähden. Osaprosesseille laadittiin valvontakortit, joiden avulla löydettiin mahdollisia poikkeamien aiheuttavia tekijöitä. Kustannukset ylittivät kustannuslaskelmien arvon koko tutkimusaikana ensimmäistä tutkimuspäivää lukuun ottamatta. Tutkimustuloksissa todettiin, että prosessi tulisi saada paremmin vastaamaan laskelmien pohjana olevia spesifikaatioita. Tutkimustulosten perusteella suositellaan, että osaprosessiin leikkaus (lihan leikkaus määräpaloihin) otettaisiin käyttöön valvontakortti, jonka avulla pystytään reaaliaikaisesti valvomaan spesifikaatioiden toteutumista.