Luomumaidosta lisää kannattavuutta: Tilamallitarkastelu
Leppämäki, Minna (2013)
Leppämäki, Minna
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013

Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305148359
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305148359
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tavoitteena oli selvittää luonnonmukaisesti tuotetun maidon taloudellista kannattavuutta ja verrata sitä tavanomaisesti tuotettuun maitoon. Työssä kehitettiin tilamalli, jonka tuotantosuuntana on tavanomainen maidontuotanto. Täsmälleen sama tila siirrettiin luonnonmukaiseen tuotantoon ja tarkasteltiin tilan kannattavuutta tämän jälkeen.
Työn teoria osuudessa kuvataan luonnonmukaista tuotantoa, sen ohjeita ja vaatimuksia, EU:n maataloustukipolitiikkaa sekä lehmän luonnonmukaista ruokintaa. Tilamalli kuvataan omassa luvussaan. Kannattavuuslaskelmat tehtiin Pro Agria maaseutukeskustenliiton Likwi-taloussuunnitelma ohjelmalla. Laskelmat ja niiden analyysit löytyvät työn lopusta.
Kannattavuuslaskelmia tehtiin kolme erilaista. Lypsylehmien määrä on 50 kaikissa tilamalleissa maitotuotoksen ollessa 9000 kg/lehmä/vuosi. Kaksi laskelmista on luonnonmukaisen tuotannon laskelmia joista toisessa peltoala on sama kuin tavanomaisessa tuotannossa (75 ha) ja tarvittavat lisärehut ostetaan. Rehuja jouduttiin ostamaan, koska luomusäilörehun ja –viljan sadot oletettiin alemmiksi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Toisessa luonnonmukaisen tuotannon laskelmassa peltoalaa kasvatettiin 99 hehtaariin, jotta kaikki karjan tarvitsema rehu voidaan tuottaa tilalla. Kolmas laskelma kuvaa tilan kannattavuutta jatkettaessa tuotantoa tavanomaisena. Luomuun siirtyminen ei aiheuttanut investointitarvetta pihattonavetan puolella, mutta rehuntuotannossa investoitiin rikkaäkeeseen ja piennarmurskaimeen.
Molemmat luonnonmukaisen tuotannon laskelmat osoittivat parempaa kannattavuutta kuin tavanomainen tuotanto. Kannattavuuskertoimen keskiarvo vuosina 2013 – 2021 oli suurimmassa luomutilamallissa 1,37, pienemmässä luomutilamallissa 1,21 ja tavanomaisessa tuotannossa 0,83. Syitä kannattavuuden parantumiseen siirryttäessä luomutuotantoon ovat muun muassa luomumaidon korkeampi tuottajahinta ja luonnonmukaisen tuotannon saamat suuremmat maataloustuet sekä 3 – 4 % pienemmät tuotantokustannukset.
Työn teoria osuudessa kuvataan luonnonmukaista tuotantoa, sen ohjeita ja vaatimuksia, EU:n maataloustukipolitiikkaa sekä lehmän luonnonmukaista ruokintaa. Tilamalli kuvataan omassa luvussaan. Kannattavuuslaskelmat tehtiin Pro Agria maaseutukeskustenliiton Likwi-taloussuunnitelma ohjelmalla. Laskelmat ja niiden analyysit löytyvät työn lopusta.
Kannattavuuslaskelmia tehtiin kolme erilaista. Lypsylehmien määrä on 50 kaikissa tilamalleissa maitotuotoksen ollessa 9000 kg/lehmä/vuosi. Kaksi laskelmista on luonnonmukaisen tuotannon laskelmia joista toisessa peltoala on sama kuin tavanomaisessa tuotannossa (75 ha) ja tarvittavat lisärehut ostetaan. Rehuja jouduttiin ostamaan, koska luomusäilörehun ja –viljan sadot oletettiin alemmiksi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Toisessa luonnonmukaisen tuotannon laskelmassa peltoalaa kasvatettiin 99 hehtaariin, jotta kaikki karjan tarvitsema rehu voidaan tuottaa tilalla. Kolmas laskelma kuvaa tilan kannattavuutta jatkettaessa tuotantoa tavanomaisena. Luomuun siirtyminen ei aiheuttanut investointitarvetta pihattonavetan puolella, mutta rehuntuotannossa investoitiin rikkaäkeeseen ja piennarmurskaimeen.
Molemmat luonnonmukaisen tuotannon laskelmat osoittivat parempaa kannattavuutta kuin tavanomainen tuotanto. Kannattavuuskertoimen keskiarvo vuosina 2013 – 2021 oli suurimmassa luomutilamallissa 1,37, pienemmässä luomutilamallissa 1,21 ja tavanomaisessa tuotannossa 0,83. Syitä kannattavuuden parantumiseen siirryttäessä luomutuotantoon ovat muun muassa luomumaidon korkeampi tuottajahinta ja luonnonmukaisen tuotannon saamat suuremmat maataloustuet sekä 3 – 4 % pienemmät tuotantokustannukset.