RESTO- tietotaitokilpailut edistämässä ammattikorkeakoulujen välistä verkostoitumista
Korhonen, Liisi (2013)
Korhonen, Liisi
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911680
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911680
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyö toimeksiantaja on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun Porvoon toimipiste. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää tukevatko RESTO- tietotaitokilpailut Suomen ammattikorkeakoulujen välistä verkostoitumista. Tässä opinnäytetyössä keskitytään erityisesti kuinka hyvin Porvoossa huhtikuussa 2012 järjestetty RESTO- tietotaitokilpailu tuki verkostoitumista.
RESTO- tietotaitokilpailuja on järjestetty vuodesta 2002 lähtien Suomen ammattikor-keakoulujen toisen ja kolmannen vuoden restonomiopiskelijoille. RESTO- tietotaitokilpailuiden järjestämisestä on vastuussa joka vuosi eri ammattikorkeakoulu. Tapahtu-maan sisältyy myös Suomen ammattikorkeakoulujen opettajille suunnatut Kollegatreffit.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee verkostoitumista. Teoriassa käydään läpi verkostoitumisen käsitteitä, verkostoitumisen hyötyjä, haasteita, ammattikorkea-koulujen välistä verkostoitumista ja verkostoitumista sosiaalisessa mediassa.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin sähköisesti Webropol 2.0 sovelluksella. Tutkimuk-sessa pyrittiin selvittämään sekä kilpailijoina olleiden opiskelijoiden että Kollegatreffeille osallistuvien opettajien mielipiteet verkostoitumisesta RESTO- tietotaitokilpailuissa Porvoossa huhtikuussa 2012, ja heidän kehittämisehdotukset. Tutkimus toteutettiin pääsääntöisesti kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä, lisäksi sitä päädyttiin täydentä-mään muutamalla kvalitatiivisella kysymyksellä.
Tutkimuksen perusteella vuoden 2012 RESTO- tietotaitokilpailuihin osallistuneet olivat verkostoituneet tapahtuman aikana hyvin. Kuitenkin, vastaajat toivoivat kilpailun ohessa enemmän aikaa itse verkostoitumiselle ja muiden osallistujien kanssa yhdessäoloon. Kehittämisehdotuksia, joilla RESTO- tietotaitokilpailuita voisi parantaa verkos-toitumisen suhteen, ovat mm. tarjoamalla enemmän aikaa verkostoitumiselle, järjestä-mällä yhteistä tekemistä opettajien ja opiskelijoiden kesken tai osittainen sekajoukkuei-den käyttö kilpailutehtävissä.
RESTO- tietotaitokilpailuja on järjestetty vuodesta 2002 lähtien Suomen ammattikor-keakoulujen toisen ja kolmannen vuoden restonomiopiskelijoille. RESTO- tietotaitokilpailuiden järjestämisestä on vastuussa joka vuosi eri ammattikorkeakoulu. Tapahtu-maan sisältyy myös Suomen ammattikorkeakoulujen opettajille suunnatut Kollegatreffit.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee verkostoitumista. Teoriassa käydään läpi verkostoitumisen käsitteitä, verkostoitumisen hyötyjä, haasteita, ammattikorkea-koulujen välistä verkostoitumista ja verkostoitumista sosiaalisessa mediassa.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin sähköisesti Webropol 2.0 sovelluksella. Tutkimuk-sessa pyrittiin selvittämään sekä kilpailijoina olleiden opiskelijoiden että Kollegatreffeille osallistuvien opettajien mielipiteet verkostoitumisesta RESTO- tietotaitokilpailuissa Porvoossa huhtikuussa 2012, ja heidän kehittämisehdotukset. Tutkimus toteutettiin pääsääntöisesti kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä, lisäksi sitä päädyttiin täydentä-mään muutamalla kvalitatiivisella kysymyksellä.
Tutkimuksen perusteella vuoden 2012 RESTO- tietotaitokilpailuihin osallistuneet olivat verkostoituneet tapahtuman aikana hyvin. Kuitenkin, vastaajat toivoivat kilpailun ohessa enemmän aikaa itse verkostoitumiselle ja muiden osallistujien kanssa yhdessäoloon. Kehittämisehdotuksia, joilla RESTO- tietotaitokilpailuita voisi parantaa verkos-toitumisen suhteen, ovat mm. tarjoamalla enemmän aikaa verkostoitumiselle, järjestä-mällä yhteistä tekemistä opettajien ja opiskelijoiden kesken tai osittainen sekajoukkuei-den käyttö kilpailutehtävissä.