Ammatinopettajien ravitsemusosaaminen hotelli-, ravintola- ja cateringalalla
Vuolle, Sirpa (2013)
Vuolle, Sirpa
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060512978
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060512978
Tiivistelmä
Suomalaiset syövät nykyisin elämänsä aikana yli 20 000 ateriaa kodin ulkopuolella. Ravitsemus-suositusten mukainen ruoanvalmistus ja valistustyö tukevat monin tavoin terveyden edistämistä ja sen myötä vaikuttavat myös kansantalouteen. Niin ruokapalvelussa kuin asiakaspalvelussakin työskentelevän ammattilaisen on tärkeää osata kertoa asiakkaalle terveellisistä vaihtoehdoista ruokailutilanteissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää hotelli-, ravintola- ja cateringalan ammatinopettajien ravitsemusosaamiseen liittyviä tekijöitä. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä hotelli-, ravintola- ja cateringalan ammatinopettajille. Kyselyssä tiedusteltiin opettajien mielipidettä opiskelijoiden tämänhetkisestä ravitsemukseen liittyvästä osaamisesta, opetusmateriaalista, opettajien oman ravitsemusosaamisen nykytilanteesta ja miten he kehittäisivät ravitsemusopetusta tällä hetkellä.
Työn tuloksena saatiin selville, että vastaajat mieltävät ravitsemukseen liittyvät asiat tärkeäksi alan opinnoissa. Lähes kaikkia vastaajat kokivat sekä kokin että tarjoilijan ravitsemusosaamisen tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi. Vastaajien mielestä opiskelijoiden ravitsemusosaaminen on kuitenkin tällä hetkellä liian vähäistä, osittain jopa heikkoa. Myös ravitsemusasioihin käytettävän ajan koetaan vähentyneen. Omaa ravitsemusosaamistaan vastaajat kuvasivat riittäväksi, mikä on ristiriidassa ravitsemuspassitestin tulosten kanssa.
Opetussuunnitelmassa mainitut opiskelijoiden ravitsemusosaamiseen liittyvät ammattitaitovaatimukset ja arvioinnin kohteet on tärkeää avata huolellisesti alan oppilaitoskohtaisissa opetussuunnitelmissa. Sen toteuttamiseksi on tärkeää suunnitella valtakunnallisia alan koulutuspäiviä, joissa ravitsemusalan ammattilaisten osaamista ja näkemystä hyödynnettäisiin tutkinnon osien ravitsemusosaamisen tarkemmassa tarkastelussa yhdessä alan opettajien kanssa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää hotelli-, ravintola- ja cateringalan ammatinopettajien ravitsemusosaamiseen liittyviä tekijöitä. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä hotelli-, ravintola- ja cateringalan ammatinopettajille. Kyselyssä tiedusteltiin opettajien mielipidettä opiskelijoiden tämänhetkisestä ravitsemukseen liittyvästä osaamisesta, opetusmateriaalista, opettajien oman ravitsemusosaamisen nykytilanteesta ja miten he kehittäisivät ravitsemusopetusta tällä hetkellä.
Työn tuloksena saatiin selville, että vastaajat mieltävät ravitsemukseen liittyvät asiat tärkeäksi alan opinnoissa. Lähes kaikkia vastaajat kokivat sekä kokin että tarjoilijan ravitsemusosaamisen tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi. Vastaajien mielestä opiskelijoiden ravitsemusosaaminen on kuitenkin tällä hetkellä liian vähäistä, osittain jopa heikkoa. Myös ravitsemusasioihin käytettävän ajan koetaan vähentyneen. Omaa ravitsemusosaamistaan vastaajat kuvasivat riittäväksi, mikä on ristiriidassa ravitsemuspassitestin tulosten kanssa.
Opetussuunnitelmassa mainitut opiskelijoiden ravitsemusosaamiseen liittyvät ammattitaitovaatimukset ja arvioinnin kohteet on tärkeää avata huolellisesti alan oppilaitoskohtaisissa opetussuunnitelmissa. Sen toteuttamiseksi on tärkeää suunnitella valtakunnallisia alan koulutuspäiviä, joissa ravitsemusalan ammattilaisten osaamista ja näkemystä hyödynnettäisiin tutkinnon osien ravitsemusosaamisen tarkemmassa tarkastelussa yhdessä alan opettajien kanssa.