Pääkaupunkiseudun lapsiperheiden ruokailu matkalla
Höglund-Laurikainen, Sanna (2013)
Höglund-Laurikainen, Sanna
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061113829
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061113829
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia miten lapsiperheet ruokailevat matkalla. Tarkoi-tuksena oli myös kartoittaa, syödäänkö matkalla erilailla kuin kotipiirin ravintoloissa ja millaiset tekijät vaikuttavat ruokapaikan valintaan kotipiirissä sekä matkalla oltaessa. Tutkimus on rajattu perheisiin, joissa on 3-18-vuotiaita lapsia. Tutkimus on osa HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun luotsaamaa RUOKA & MATKAILU-hanketta.
Terveellinen ruokavalio edistää ihmisen hyvinvointia ja varhaisella iällä opitut terveelli-set ruokailutottumukset ohjaavat ruokavalintoja vielä aikuisiälläkin. Länsimaisella ruo-kavaliolla on todettu olevan yhteyttä lasten huonoon terveyteen. Paljon rasvaa, suolaa ja prosessoituja ruoka-aineita sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia lapsen kehitykselle. Ravintolat houkuttelevat aikuisia herkullisilla ja elämyksellisillä ruoka-annoksillaan, mutta lastenlistat kootaan harmittavan usein eineksistä, kuten nakeista, ranskalaisista perunoista ja lihapullista.
Työ on kvalitatiivinen tutkimus. Työ on toteutettu puolistrukturoituna haastatteluna ja haastateltuja perheitä on 10. Työ aloitettiin tammikuussa 2013 ja se on valmistunut kesäkuussa 2013. Haastattelut suoritettiin maalis-huhtikuussa 2013. Aineisto on analysoitu sisällönanalyysin sekä teemoittelun avulla.
Lapsiperheiden ruokailussa vaikuttavat melko samat piirteet niin arkena kuin matkailtaessa. Pienten lasten kanssa pidetään kiinni samoista ruokarytmeistä ja ruokapaikan valintaa ohjaavat hyvin samanlaiset tekijät.
Matkalla oltaessa lapsiperheet haluavat ruoan olevan alusta alkaen tehtyä, terveellistä, tuoretta ja mahdollisimman paikallista. Ravintolan valintaan vaikuttavat saman kaltaiset tekijät niin kotipiirin ravintolaa valittaessa, kuin matkalla. Palvelussa arvostetaan niin matkalla kuin arjessa ravintolassa otettavan lapset huomioon ja ajattelevan myös heidät laadukkaan asiakaspalvelun ansaitseviksi asiakkaiksi.
Terveellinen ruokavalio edistää ihmisen hyvinvointia ja varhaisella iällä opitut terveelli-set ruokailutottumukset ohjaavat ruokavalintoja vielä aikuisiälläkin. Länsimaisella ruo-kavaliolla on todettu olevan yhteyttä lasten huonoon terveyteen. Paljon rasvaa, suolaa ja prosessoituja ruoka-aineita sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia lapsen kehitykselle. Ravintolat houkuttelevat aikuisia herkullisilla ja elämyksellisillä ruoka-annoksillaan, mutta lastenlistat kootaan harmittavan usein eineksistä, kuten nakeista, ranskalaisista perunoista ja lihapullista.
Työ on kvalitatiivinen tutkimus. Työ on toteutettu puolistrukturoituna haastatteluna ja haastateltuja perheitä on 10. Työ aloitettiin tammikuussa 2013 ja se on valmistunut kesäkuussa 2013. Haastattelut suoritettiin maalis-huhtikuussa 2013. Aineisto on analysoitu sisällönanalyysin sekä teemoittelun avulla.
Lapsiperheiden ruokailussa vaikuttavat melko samat piirteet niin arkena kuin matkailtaessa. Pienten lasten kanssa pidetään kiinni samoista ruokarytmeistä ja ruokapaikan valintaa ohjaavat hyvin samanlaiset tekijät.
Matkalla oltaessa lapsiperheet haluavat ruoan olevan alusta alkaen tehtyä, terveellistä, tuoretta ja mahdollisimman paikallista. Ravintolan valintaan vaikuttavat saman kaltaiset tekijät niin kotipiirin ravintolaa valittaessa, kuin matkalla. Palvelussa arvostetaan niin matkalla kuin arjessa ravintolassa otettavan lapset huomioon ja ajattelevan myös heidät laadukkaan asiakaspalvelun ansaitseviksi asiakkaiksi.