Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Parenteraalisen ravitsemuksen toteuttaminen : -opas hoitohenkilökunnalle

Landén, Johanna; Konttinen, Tiina; Vehmasto, Mari (2013)

 
Avaa tiedosto
Konttinen_Tiina.pdf (423.6Kt)
Lataukset: 


Landén, Johanna
Konttinen, Tiina
Vehmasto, Mari
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091615323
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa opas parenteraalisesta eli suonensisäisestä ravitsemuksesta. Työn tilaaja oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eräs yksikkö ja opas tuotettiin tämän yksikön käyttöön. Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää kirjallisuuden ja tutkimusten pohjalta teoreettisia käsitteitä liittyen parenteraaliseen ravitsemukseen. Työn kirjallisuusosiossa selvitettiin aikuisen potilaan hyvää ravitsemusta, suonensisäistä ravitsemusta, hyvää hoitoa ja aseptiikkaa. Menetelmänä oli tuotokseen painottuva opinnäytetyö.

Opinnäytetyön tuotoksen sisältö sovittiin yhdessä työn tilaajan kanssa. Tuotoksen sisältö pohjautuu teoriatietoon. Tuotoksen tekemisessä kiinnitettiin huomiota oppaan kokoon, jotta sitä olisi helppo kuljettaa mukana. Oppaan taitto suunniteltiin helposti avattavaksi ja luettavaksi. Kaikki tarvittava tieto painettiin kaksipuoleisesti yhdelle arkille. Oppaan ensimmäiseksi avautuvalla puolella on taulukko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin käytössä olevista ravintovalmisteista ja niiden sisältämistä ravintoaineista. Taulukossa on kuvattu jokaisen valmisteen kohdalla erikseen tiputuspaikka, annostusohje, tiputusaika sekä suurin sallittu tiputusnopeus. Valmisteisiin soveltuvat lisäykset, allergisoivat aineet, valmisteen säilyvyys ja muut huomioitavat asiat on myös kuvattu jokaisen valmisteen kohdalla erikseen. Oppaan toisella puolella on kolme erillistä taulukkoa. Taulukoissa on esitettynä potilaan energiantarve painokilojen mukaan, vitamiini-, rasva- ja kivennäisainelisäykset sekä yleisimmät ravitsemushoidon aikana seurattavat laboratoriokokeet. Taulukoiden selkeyttämiseksi valittiin väreiksi kaksi eri sinisen sävyä, jotka vuorottelevat riveittäin. Oppaan toiselle puolelle on jätetty tilaa myös omia muistiinpanoja varten. Oppaan ulkoasu valittiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin teeman mukaan.

Opinnäytetyön tuotoksena syntyi opas, jossa oli työn tilaajan kanssa sovittu tieto selkeästi esitettynä. Kehittämisehdotuksena olisi ottaa käyttöön opas sähköisessä muodossa, jolloin sitä olisi helppo päivittää. Osastolla olisi hyvä olla vastuuhenkilö, joka huolehtisi tietojen päivittämisestä, jolloin ajantasainen tieto olisi aina helposti käytettävissä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste