Parenteraalisen ravitsemuksen toteuttaminen : -opas hoitohenkilökunnalle
Landén, Johanna; Konttinen, Tiina; Vehmasto, Mari (2013)
Landén, Johanna
Konttinen, Tiina
Vehmasto, Mari
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091615323
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091615323
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa opas parenteraalisesta eli suonensisäisestä ravitsemuksesta. Työn tilaaja oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eräs yksikkö ja opas tuotettiin tämän yksikön käyttöön. Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää kirjallisuuden ja tutkimusten pohjalta teoreettisia käsitteitä liittyen parenteraaliseen ravitsemukseen. Työn kirjallisuusosiossa selvitettiin aikuisen potilaan hyvää ravitsemusta, suonensisäistä ravitsemusta, hyvää hoitoa ja aseptiikkaa. Menetelmänä oli tuotokseen painottuva opinnäytetyö.
Opinnäytetyön tuotoksen sisältö sovittiin yhdessä työn tilaajan kanssa. Tuotoksen sisältö pohjautuu teoriatietoon. Tuotoksen tekemisessä kiinnitettiin huomiota oppaan kokoon, jotta sitä olisi helppo kuljettaa mukana. Oppaan taitto suunniteltiin helposti avattavaksi ja luettavaksi. Kaikki tarvittava tieto painettiin kaksipuoleisesti yhdelle arkille. Oppaan ensimmäiseksi avautuvalla puolella on taulukko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin käytössä olevista ravintovalmisteista ja niiden sisältämistä ravintoaineista. Taulukossa on kuvattu jokaisen valmisteen kohdalla erikseen tiputuspaikka, annostusohje, tiputusaika sekä suurin sallittu tiputusnopeus. Valmisteisiin soveltuvat lisäykset, allergisoivat aineet, valmisteen säilyvyys ja muut huomioitavat asiat on myös kuvattu jokaisen valmisteen kohdalla erikseen. Oppaan toisella puolella on kolme erillistä taulukkoa. Taulukoissa on esitettynä potilaan energiantarve painokilojen mukaan, vitamiini-, rasva- ja kivennäisainelisäykset sekä yleisimmät ravitsemushoidon aikana seurattavat laboratoriokokeet. Taulukoiden selkeyttämiseksi valittiin väreiksi kaksi eri sinisen sävyä, jotka vuorottelevat riveittäin. Oppaan toiselle puolelle on jätetty tilaa myös omia muistiinpanoja varten. Oppaan ulkoasu valittiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin teeman mukaan.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi opas, jossa oli työn tilaajan kanssa sovittu tieto selkeästi esitettynä. Kehittämisehdotuksena olisi ottaa käyttöön opas sähköisessä muodossa, jolloin sitä olisi helppo päivittää. Osastolla olisi hyvä olla vastuuhenkilö, joka huolehtisi tietojen päivittämisestä, jolloin ajantasainen tieto olisi aina helposti käytettävissä.
Opinnäytetyön tuotoksen sisältö sovittiin yhdessä työn tilaajan kanssa. Tuotoksen sisältö pohjautuu teoriatietoon. Tuotoksen tekemisessä kiinnitettiin huomiota oppaan kokoon, jotta sitä olisi helppo kuljettaa mukana. Oppaan taitto suunniteltiin helposti avattavaksi ja luettavaksi. Kaikki tarvittava tieto painettiin kaksipuoleisesti yhdelle arkille. Oppaan ensimmäiseksi avautuvalla puolella on taulukko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin käytössä olevista ravintovalmisteista ja niiden sisältämistä ravintoaineista. Taulukossa on kuvattu jokaisen valmisteen kohdalla erikseen tiputuspaikka, annostusohje, tiputusaika sekä suurin sallittu tiputusnopeus. Valmisteisiin soveltuvat lisäykset, allergisoivat aineet, valmisteen säilyvyys ja muut huomioitavat asiat on myös kuvattu jokaisen valmisteen kohdalla erikseen. Oppaan toisella puolella on kolme erillistä taulukkoa. Taulukoissa on esitettynä potilaan energiantarve painokilojen mukaan, vitamiini-, rasva- ja kivennäisainelisäykset sekä yleisimmät ravitsemushoidon aikana seurattavat laboratoriokokeet. Taulukoiden selkeyttämiseksi valittiin väreiksi kaksi eri sinisen sävyä, jotka vuorottelevat riveittäin. Oppaan toiselle puolelle on jätetty tilaa myös omia muistiinpanoja varten. Oppaan ulkoasu valittiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin teeman mukaan.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi opas, jossa oli työn tilaajan kanssa sovittu tieto selkeästi esitettynä. Kehittämisehdotuksena olisi ottaa käyttöön opas sähköisessä muodossa, jolloin sitä olisi helppo päivittää. Osastolla olisi hyvä olla vastuuhenkilö, joka huolehtisi tietojen päivittämisestä, jolloin ajantasainen tieto olisi aina helposti käytettävissä.
