Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Viilihapatteiden ominaisuuksien ja eksopolysakkaridien tuoton karakterisointi

Juuruskorpi, Miia (2009)

 
Avaa tiedosto
Juuruskorpi_Miia.pdf (830.3Kt)
Lataukset: 


Juuruskorpi, Miia
Turun ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912157985
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli tutkia viilihapatteiden ominaisuuksia ja saada koostettua mahdollisimman kestävä ja haluttuja ominaisuuksia tuottava hapate teollisuuskäyttöön. Viilin valmistuksessa käytettävä hapate sisältää maitohappobakteereja, jotka vaikuttavat tuotteen rakenne- ja aromiominaisuuksiin. Viilin venyvästä rakenteesta vastaavat laktokokit, jotka pystyvät muodostamaan solun ulkopuolelle erittyviä limamaisia polysakkarideja.

Eksopolysakkaridien tuotto on mikrobisolussa plasmidisidonnaista ja sitä ohjaa useasta geenistä koostuva eps-klusteri. Työssä tutkittiin eps-klusterin sisältävän plasmidin esiintymistä hapateseoksiin valituilla kannoilla.

eps-klusterin sisältävät kannat tunnistettiin DNA-hybridisaatiossa. Koettimena käytettiin leimattua Lactococcus lactis –kannan epsB ja epsD geenien alueista PCR:lla monistettua, geeniä vastaava tuotetta. Geenien ekspressiota tutkittiin myös RNA-hybridisaatiossa, saamatta tästä tulosta.

Yksittäiset maitohappobakteerikannat käyttäytyvät hapateseoksissa eri tavalla saaden aikaan viilimäisen rakenteen. Seosten saostamis- ja venyvyysominaisuuksia tutkittiin pH- ja viskositeettimäärityksillä. Maitokasvatuksissa havaittiin eroja työssä tutkittujen seosten välillä, mutta vahvistaen myös viilihapatteiden tietynlaista käyttäytymistä.

Taustana oli hankkeen aikaisemmin saadut tulokset, joissa viilihapatteista eristetyt kannat on tunnistettu erilaisin feno- ja genotyyppisin menetelmin. Näiden tulosten pohjalta on koostettu uusia hapateseoksia viilin valmistukseen maidon saostusominaisuuksiin ja genotyyppiin perustuen.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste