Tuotannon optimointi nautateurastamolla
Tammisalo, Eero (2013)
Tammisalo, Eero
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111116820
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111116820
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli maksimoida Paimion Teurastamo Oy:n teurastuskapasiteetti ilman varsinaisia linjaston muutoksia. Paimion Teurastamo Oy on Etelä-Suomen suurin yksityinen nautateurastamo ja Kaivonliha Kaunismaa Oy/Well Beef Ltd:n tytäryhtiö. Nykyisissä tuotantotiloissa toiminta on aloitettu tammikuussa 2012.
Parannukset tuotantokapasiteetin nostamiseksi perustuvat lähes kokonaan työpisteiden työmäärän tasaamiseen. Parannuksia ei päästy kokeilemaan opinnäytetyön teon aikana, mutta opinnäytetyö antaa suunnitelman tulevaisuuden varalle.
Toinen selvityksen kohde opinnäytetyössä oli linjaston järkevä toiminta mahdollisimman vähäisellä työpisteiden määrällä. Lähtökohtana tähän joka toinen nauta jätetään linjastolta pois, jolloin osa työntekijöistä pystyy tekemään kahta työpistettä peräkkäin. Jälkimmäisen selvityksen tarkoituksena oli saada hiljaisina tuotannon aikoina työntekijöiden vuosilomat toteutettua siten, että tilalle ei tarvitsisi palkata kausityöntekijöitä, ja myös vuosiloimien aikatauluttaminen helpottuisi.
Työpisteitä pystyisi teoriassa vähentämään kuusi kappaletta, kun tuotanto tapahtuisi puolella teholla ja naudat olisivat joka toisessa välissä. Ongelmaksi kuitenkin tällöin muodostuu pidemmällä aikavälillä liian pieni tuotantomäärä.
Parannukset tuotantokapasiteetin nostamiseksi perustuvat lähes kokonaan työpisteiden työmäärän tasaamiseen. Parannuksia ei päästy kokeilemaan opinnäytetyön teon aikana, mutta opinnäytetyö antaa suunnitelman tulevaisuuden varalle.
Toinen selvityksen kohde opinnäytetyössä oli linjaston järkevä toiminta mahdollisimman vähäisellä työpisteiden määrällä. Lähtökohtana tähän joka toinen nauta jätetään linjastolta pois, jolloin osa työntekijöistä pystyy tekemään kahta työpistettä peräkkäin. Jälkimmäisen selvityksen tarkoituksena oli saada hiljaisina tuotannon aikoina työntekijöiden vuosilomat toteutettua siten, että tilalle ei tarvitsisi palkata kausityöntekijöitä, ja myös vuosiloimien aikatauluttaminen helpottuisi.
Työpisteitä pystyisi teoriassa vähentämään kuusi kappaletta, kun tuotanto tapahtuisi puolella teholla ja naudat olisivat joka toisessa välissä. Ongelmaksi kuitenkin tällöin muodostuu pidemmällä aikavälillä liian pieni tuotantomäärä.
