The challenge of feeding the patients with dementia
Ofori, Watchen; Frommann, Joselinda (2013)
Ofori, Watchen
Frommann, Joselinda
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112919108
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112919108
Tiivistelmä
Terveellinen ravitsemus on oleellinen osa dementiapotilaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä heidän itsenäisyytensä säilyttämistä. Dementian edetessä lisääntyvät myös syömiseen liittyvät ongelmat. Monissa tutkimuksissa on todettu aliravittujen potilaiden sairastavuuden, ja kuolleisuuden olevan korkeampia verrattuna ylipainoisiin potilaisiin.
Tämän kirjallisuustutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aliravitsemukseen johtavia syitä hoitokodissa asuvien dementiaa sairastavien keskuudessa. Tavoitteena on tarjota näyttöön perustuvien käytäntöjen kautta tehokkaita työkaluja hoitotyöhön sekä vaikuttaa hoitajien asenteisiin.
Useita, dementiaa ja aliravitsemusta käsitteleviä aineistoja oli saatavilla, mutta tutkimusartikkeleita, jotka käsittelivät hoitotyön näkökulmasta hoitokodissa asuvien dementoituneiden potilaiden aliravitsemusta, vähemmän. Tämän kirjallisuuskatsauksen teoreettiset lähtökohdat keskittyivät käsittelemään dementian ja aliravitsemuksen merkittävää yhteyttä.
Tulokset osoittivat, että hoitokodeissa esiintyvään aliravitsemukseen vaikuttavat tekijät olivat monitahoisia. Aliravitsemusta dementiapotilaiden hoitotyössä voidaan lievittää tukemalla potilaan itsenäistä ruokailua niin pitkään kuin mahdollista. Jos omatoiminen syöminen ei enää onnistu, syöttää hoitaja potilaan. Hoitajan positiivinen asenne ja halu auttaa on sairaanhoitajan paras keino tarjota laadukasta hoitoa. Tulokset myös osoittivat, että on tärkeää tarjota koulutusta dementiapotilaiden syöttämisessä.
Johtopäätöksen mukaan yksilöllisen hoitotyön suunnitelman tulisi huomioida potilaan ruokailutavat, psyykkiset ja fyysiset kyvyt sekä kommunikointikyky. Hoitajan tulisi ymmärtää dementian rappeuttava prosessi, ymmärtääkseen muutokset potilaan kyvyissä. Hyödyllistä olisi jonkinlaisen standardin käyttö hoitajan tietojen ja taitojen testaamiseksi ennen töihin ottoa.
Tämän kirjallisuustutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aliravitsemukseen johtavia syitä hoitokodissa asuvien dementiaa sairastavien keskuudessa. Tavoitteena on tarjota näyttöön perustuvien käytäntöjen kautta tehokkaita työkaluja hoitotyöhön sekä vaikuttaa hoitajien asenteisiin.
Useita, dementiaa ja aliravitsemusta käsitteleviä aineistoja oli saatavilla, mutta tutkimusartikkeleita, jotka käsittelivät hoitotyön näkökulmasta hoitokodissa asuvien dementoituneiden potilaiden aliravitsemusta, vähemmän. Tämän kirjallisuuskatsauksen teoreettiset lähtökohdat keskittyivät käsittelemään dementian ja aliravitsemuksen merkittävää yhteyttä.
Tulokset osoittivat, että hoitokodeissa esiintyvään aliravitsemukseen vaikuttavat tekijät olivat monitahoisia. Aliravitsemusta dementiapotilaiden hoitotyössä voidaan lievittää tukemalla potilaan itsenäistä ruokailua niin pitkään kuin mahdollista. Jos omatoiminen syöminen ei enää onnistu, syöttää hoitaja potilaan. Hoitajan positiivinen asenne ja halu auttaa on sairaanhoitajan paras keino tarjota laadukasta hoitoa. Tulokset myös osoittivat, että on tärkeää tarjota koulutusta dementiapotilaiden syöttämisessä.
Johtopäätöksen mukaan yksilöllisen hoitotyön suunnitelman tulisi huomioida potilaan ruokailutavat, psyykkiset ja fyysiset kyvyt sekä kommunikointikyky. Hoitajan tulisi ymmärtää dementian rappeuttava prosessi, ymmärtääkseen muutokset potilaan kyvyissä. Hyödyllistä olisi jonkinlaisen standardin käyttö hoitajan tietojen ja taitojen testaamiseksi ennen töihin ottoa.