Mitä koulun keittiössä tapahtuu? : tietoa oppilaille sekä ruokapalveluhenkilöstön ajatuksia
Kuja-Luopa, Sonja (2013)
Kuja-Luopa, Sonja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013113019154
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013113019154
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni on osa ”Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun”-hanketta, jonka päätoteuttajina toimivat Mikkelin ammattikorkeakoulun Matkailu- ja ravitsemusalanlaitos sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Opinnäytetyössäni esittelen hankkeen Mikkelin pilottikoulujen oppilaille heidän koulujensa keittiöiden ruuanvalmistusprosessia, koulun keittiön toimintaa sekä tietoa ruuan alkuperästä. Opinnäytetyössäni tuon myös esiin koulujen ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä oppilaiden toiminnasta, kouluruuasta, ruuanvalmistusprosessista sekä heidän roolistaan asiakaspalvelijana ja kasvattajana.
Kouluruokaa joudutaan nykypäivänä tuottamaan hyvin kustannustehokkaasti. Yhteen kouluruoka annokseen käytettävä rahamäärä on pieni ja samalla ruuan täytyisi olla mahdollisimman laadukasta ja maukasta sekä noudattaa annettuja suosituksia ja lakeja.
Opinnäytetyöni on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, jonka lisäksi työssäni on myös toiminnallinen osuus eli esittelymateriaalit oppilaille. Tutkimuksen toteuttamisen sekä esittely materiaalien tiedonkeruumenetelmä toimii tässä opinnäytetyössä teemahaastattelut, jotka toteutin yksilöhaastatteluina.
Opinnäytetyöni tärkeimmäksi tulokseksi nousi se, että nykypäivänä ja tulevaisuudessa koulun ruokapalveluhenkilöstön on ruuanvalmistuksen ja ruuan tarjoilun lisäksi hallittava hyvän asiakaspalvelun periaatteet sekä osallistuttava myös oppilaiden kasvatukseen ja ohjaamiseen. Näitä taitoja ei kuitenkaan opeteta alan peruskoulutuksessa, joten lisäkoulutuksen hankkiminen on usein hyödyllistä. Myös kouluruokailusta kerättävä palaute on ensiarvoisen tärkeää, johon on syytä aina reagoida ja toimia tilanteen edellyttävällä tavalla vuorovaikutuksen keinoin. Mielestäni valmiit esittelymateriaalit oppilaille olivat helposti luettavia ja niissä oli keskeisimmät asiat. Sain kouluilta esittelymateriaaleista positiivista palautetta. Uskon, että oppilaat oppivat uutta asiaa omasta kouluruokailustaan.
Kouluruokaa joudutaan nykypäivänä tuottamaan hyvin kustannustehokkaasti. Yhteen kouluruoka annokseen käytettävä rahamäärä on pieni ja samalla ruuan täytyisi olla mahdollisimman laadukasta ja maukasta sekä noudattaa annettuja suosituksia ja lakeja.
Opinnäytetyöni on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, jonka lisäksi työssäni on myös toiminnallinen osuus eli esittelymateriaalit oppilaille. Tutkimuksen toteuttamisen sekä esittely materiaalien tiedonkeruumenetelmä toimii tässä opinnäytetyössä teemahaastattelut, jotka toteutin yksilöhaastatteluina.
Opinnäytetyöni tärkeimmäksi tulokseksi nousi se, että nykypäivänä ja tulevaisuudessa koulun ruokapalveluhenkilöstön on ruuanvalmistuksen ja ruuan tarjoilun lisäksi hallittava hyvän asiakaspalvelun periaatteet sekä osallistuttava myös oppilaiden kasvatukseen ja ohjaamiseen. Näitä taitoja ei kuitenkaan opeteta alan peruskoulutuksessa, joten lisäkoulutuksen hankkiminen on usein hyödyllistä. Myös kouluruokailusta kerättävä palaute on ensiarvoisen tärkeää, johon on syytä aina reagoida ja toimia tilanteen edellyttävällä tavalla vuorovaikutuksen keinoin. Mielestäni valmiit esittelymateriaalit oppilaille olivat helposti luettavia ja niissä oli keskeisimmät asiat. Sain kouluilta esittelymateriaaleista positiivista palautetta. Uskon, että oppilaat oppivat uutta asiaa omasta kouluruokailustaan.