Ruokamatkailu Ruotsissa
Kettunen, Maiju (2013)
Kettunen, Maiju
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120620340
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120620340
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoululle toimeksiantona tehty
opinnäytetyö, jonka tavoitteena on tutkia Ruotsin ruokamatkailun nykytilaa, sekä
selvittää miten ruokamatkailua maassa kehitetään. Työssä tutkitaan myös, näkyykö
ruoka maan matkailustrategiassa ja visiossa. Opinnäytetyö on osa HAAGA-HELIA
ammattikorkeakoulun RUOKA&MATKAILU- hanketta.
Matkailijat haluavat matkoiltaan yhä enemmän ainutlaatuisia ja autenttisia kokemuksia. Matkakohteeseen halutaan tutustua syvällisemmin ja ruoka on yksi parhaista keinoista päästä lähelle paikallista kulttuuria. Ruokamatkailu on kasvava matkailun suuntaus. Ruokamatkailusta vain murto-osassa on kyse fine diningista ja suurin osa ruokamatkailusta onkin paikalliseen ruokakulttuurin tutustumista lähiruoan, paikallisten ihmisten sekä kokemusten kautta.
Työ on kvalitatiivinen tutkimus ja aineisto on kerätty lähdekirjallisuudesta sekä
sähköisistä lähteistä liittyen matkailuun ja ruokamatkailuun yleisesti, Ruotsin matkailun nykytilaan sekä Ruotsin valtion matkailustrategiaan ja visioon. Työn teoriaosuus käsittelee matkailua yleisesti sekä ruokamatkailua käsitteenä.
Tutkimustuloksista käy ilmi, että Ruotsin ruokamatkailu on hyvin pitkälle kehitettyä ja suunniteltua. Ruokamatkailu on osana hallituksen matkailustrategiaa ja visiota. Samaa visiota toteutetaan sekä maanlaajuisesti että paikallisesti. Ruokamatkailun kehitystyön parissa toimii myös monia eri verkostoja.
opinnäytetyö, jonka tavoitteena on tutkia Ruotsin ruokamatkailun nykytilaa, sekä
selvittää miten ruokamatkailua maassa kehitetään. Työssä tutkitaan myös, näkyykö
ruoka maan matkailustrategiassa ja visiossa. Opinnäytetyö on osa HAAGA-HELIA
ammattikorkeakoulun RUOKA&MATKAILU- hanketta.
Matkailijat haluavat matkoiltaan yhä enemmän ainutlaatuisia ja autenttisia kokemuksia. Matkakohteeseen halutaan tutustua syvällisemmin ja ruoka on yksi parhaista keinoista päästä lähelle paikallista kulttuuria. Ruokamatkailu on kasvava matkailun suuntaus. Ruokamatkailusta vain murto-osassa on kyse fine diningista ja suurin osa ruokamatkailusta onkin paikalliseen ruokakulttuurin tutustumista lähiruoan, paikallisten ihmisten sekä kokemusten kautta.
Työ on kvalitatiivinen tutkimus ja aineisto on kerätty lähdekirjallisuudesta sekä
sähköisistä lähteistä liittyen matkailuun ja ruokamatkailuun yleisesti, Ruotsin matkailun nykytilaan sekä Ruotsin valtion matkailustrategiaan ja visioon. Työn teoriaosuus käsittelee matkailua yleisesti sekä ruokamatkailua käsitteenä.
Tutkimustuloksista käy ilmi, että Ruotsin ruokamatkailu on hyvin pitkälle kehitettyä ja suunniteltua. Ruokamatkailu on osana hallituksen matkailustrategiaa ja visiota. Samaa visiota toteutetaan sekä maanlaajuisesti että paikallisesti. Ruokamatkailun kehitystyön parissa toimii myös monia eri verkostoja.