Ergonomia ja kuormitustekijät Viihdemaailma Ilonassa
Hannula, Miia (2013)
Hannula, Miia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120920479
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120920479
Tiivistelmä
Opinnäyteyön tarkoituksena oli selvittää, mitkä ergonomiset kuormitustekijät aiheuttavat kuormitusta työntekijöissä Viihdemaailma Ilonassa ja miten kuormitusta voitaisiin ehkäistä tai vähentää. Työn lähtökohtana oli selvittää mitä ergonomia yleensä ja baarialalla tarkoittaa ja mitkä ovat tyypillisiä kuormitustekijöitä ravintola- ja baarialalla.
Teoriaosuudessa käsiteltiin ergonomiaa yleisesti ja sen näkyvyyttä työpaikoilla. Baarialan ergonomiasta aiheiksi nousivat työympäristö, minkälaista työkuormitus alalla on sekä työtilan ja -pisteiden ergonomisuuden tärkeys. Kuormitustekijät olivat tärkein aihealue opinnäytetyössä. Käsiteltävät kuormittajat olivat seisomatyö, huonot työasennot ja -liikkeet, taakkojen käsittely, melu, valaistus ja henkinen kuormitus.
Kartoitus toteutettiin avoimen haastattelun avulla, jossa haastateltavina toimi työntekijöiden ryhmä Viihdemaailma Ilonasta. Haastattelun avulla selvitettiin suurimmat kuormitustekijät, jotka olivat huonot työasennot ja -liikkeet, työpisteiden ergonomisuuden puute, melu ja hankalat asiakaspalvelutilanteet. Kuormituksen ehkäisykeinoiksi nousivat muun muassa kunnolliset työkengät, korvatulpat, apuvälineiden käyttö taakkojen käsittelyssä, oikeiden työasentojen omaksuminen ja avoimuus.
Työpisteiden ja tilojen ergonomian parantaminen vaikuttaisi positiivisesti työntekijöiden terveyteen, työskentely olisi toimivampaa ja sujuvampaa. Tämän seurauksena turhilta sairaslomilta vältyttäisiin, työntekijät viihtyisivät paremmin työpaikallaan ja työilmapiiri pysyisi positiivisena. Työnantajan vastuulla olisi työergonomian tärkeydestä tiedottaminen sekä työntekijöiden opastaminen ja kouluttaminen mahdollisimman ergonomiseen työskentelyyn.
Teoriaosuudessa käsiteltiin ergonomiaa yleisesti ja sen näkyvyyttä työpaikoilla. Baarialan ergonomiasta aiheiksi nousivat työympäristö, minkälaista työkuormitus alalla on sekä työtilan ja -pisteiden ergonomisuuden tärkeys. Kuormitustekijät olivat tärkein aihealue opinnäytetyössä. Käsiteltävät kuormittajat olivat seisomatyö, huonot työasennot ja -liikkeet, taakkojen käsittely, melu, valaistus ja henkinen kuormitus.
Kartoitus toteutettiin avoimen haastattelun avulla, jossa haastateltavina toimi työntekijöiden ryhmä Viihdemaailma Ilonasta. Haastattelun avulla selvitettiin suurimmat kuormitustekijät, jotka olivat huonot työasennot ja -liikkeet, työpisteiden ergonomisuuden puute, melu ja hankalat asiakaspalvelutilanteet. Kuormituksen ehkäisykeinoiksi nousivat muun muassa kunnolliset työkengät, korvatulpat, apuvälineiden käyttö taakkojen käsittelyssä, oikeiden työasentojen omaksuminen ja avoimuus.
Työpisteiden ja tilojen ergonomian parantaminen vaikuttaisi positiivisesti työntekijöiden terveyteen, työskentely olisi toimivampaa ja sujuvampaa. Tämän seurauksena turhilta sairaslomilta vältyttäisiin, työntekijät viihtyisivät paremmin työpaikallaan ja työilmapiiri pysyisi positiivisena. Työnantajan vastuulla olisi työergonomian tärkeydestä tiedottaminen sekä työntekijöiden opastaminen ja kouluttaminen mahdollisimman ergonomiseen työskentelyyn.