Työajat ja yhdenvertainen kohtelu työpaikalla ravintolan salihenkilökunnan näkökulmasta Helsingissä
Stockmakare, Satu; Melartin, Suvi (2013)
Stockmakare, Satu
Melartin, Suvi
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020663
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020663
Tiivistelmä
Työskennellessä ravintola-alalla havaittiin, että alalla on paljon epäkohtia liittyen työaikaan ja yhdenvertaisuuteen. Haluttiin siis lähteä opinnäytetyössä tutkimaan aihetta tarkemmin. Tietoperustassa perehdytään eri lakeihin, jotka määrittelevät työn tekoa ja työsuojelua. Opinnäytetyötä varten haastateltiin kahta työsuojeluviranomaista Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja kyseltiin HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun toisen vuosikurssin restonomiopiskelijoilta keväällä 2013 heidän kokemuksiaan työpaikoillaan havaittavista epäkohdista, joita käytettiin työssä hyväksi.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon ravintolan salihenkilökunta on havainnut epäkohtia liittyen työaikaan ja yhdenvertaisuuteen työpaikallaan. Työsuojeluviranomaisten haastatteluissa esille nousi, että ravintola-alalla on usein puutteita työterveyspalveluiden järjestämisessä. Tämän vuoksi haluttiin selvittää myös, kuinka moni työnantaja oli järjestänyt työterveyspalvelut työntekijöilleen. Haluttiin myös vertailla naisten ja miesten välisiä kokemuksia työaikalainsäädännön noudattamisesta sekä tutkia vaikuttaako alan työkokemuksen ja koulutuksen määrä vastauksiin.
Tutkimukseen osallistuvat ravintolat rajattiin a-oikeudellisiin ruokaravintoloihin Helsingin ydinkeskustan alueella. Kahvilat ja etniset ravintolat jätettiin pois. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä käyttäen paperista kyselylomaketta. Reilun viikon ajan kierrettiin Helsingin keskustan ravintoloita keräten salihenkilökunnan kokemuksia työoloistaan. Vastauksia saatiin yhteensä100 ja ne ovat 33 eri Helsingin ravintolasta. Kolme ravintolaa kieltäytyi vastaamasta kyselyyn.
Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että epäkohtia on havaittavissa ravintolasta riippumatta. Vertaillessa naisten ja miesten välisiä eroja työaikaan liittyvissä kysymyksissä, havaittiin, että miehet kokivat enemmän vääryyksiä. Koulutuksen määrällä ei ole paljoakaan merkitystä siihen, kuinka paljon työaikaan liittyviä epäkohtia työntekijät ovat kokeneet. Sen sijaan työkokemuksen määrällä havaittiin olevan vaikutusta. Työntekijät, joilla on pitkä työkokemus alalta, olivat kokeneet enemmän työehtosopimuksen ja lakien vastaista toimintaa koskien työaikoja, kuin vain vähän aikaa alalla työskennelleet.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon ravintolan salihenkilökunta on havainnut epäkohtia liittyen työaikaan ja yhdenvertaisuuteen työpaikallaan. Työsuojeluviranomaisten haastatteluissa esille nousi, että ravintola-alalla on usein puutteita työterveyspalveluiden järjestämisessä. Tämän vuoksi haluttiin selvittää myös, kuinka moni työnantaja oli järjestänyt työterveyspalvelut työntekijöilleen. Haluttiin myös vertailla naisten ja miesten välisiä kokemuksia työaikalainsäädännön noudattamisesta sekä tutkia vaikuttaako alan työkokemuksen ja koulutuksen määrä vastauksiin.
Tutkimukseen osallistuvat ravintolat rajattiin a-oikeudellisiin ruokaravintoloihin Helsingin ydinkeskustan alueella. Kahvilat ja etniset ravintolat jätettiin pois. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä käyttäen paperista kyselylomaketta. Reilun viikon ajan kierrettiin Helsingin keskustan ravintoloita keräten salihenkilökunnan kokemuksia työoloistaan. Vastauksia saatiin yhteensä100 ja ne ovat 33 eri Helsingin ravintolasta. Kolme ravintolaa kieltäytyi vastaamasta kyselyyn.
Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että epäkohtia on havaittavissa ravintolasta riippumatta. Vertaillessa naisten ja miesten välisiä eroja työaikaan liittyvissä kysymyksissä, havaittiin, että miehet kokivat enemmän vääryyksiä. Koulutuksen määrällä ei ole paljoakaan merkitystä siihen, kuinka paljon työaikaan liittyviä epäkohtia työntekijät ovat kokeneet. Sen sijaan työkokemuksen määrällä havaittiin olevan vaikutusta. Työntekijät, joilla on pitkä työkokemus alalta, olivat kokeneet enemmän työehtosopimuksen ja lakien vastaista toimintaa koskien työaikoja, kuin vain vähän aikaa alalla työskennelleet.