Suolan käyttö ravintoloissa asiakkaiden ja keittiöhenkilökunnan näkökulmasta
Korhonen, Jani (2013)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Korhonen, Jani
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020770
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020770
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö kertoo suolasta, sen käytöstä sekä vaikutuksista ihmisiin. Suolaa pidetään nykyisin hyvin negatiivisena asiana ravitsemuksessa, mutta silti se on tärkeä osa ihmisen kehon päivittäistä toimintaa. Työ avaa tietoa liiallisen suolankäytön haitta-vaikutuksista kehossa sekä tuo esille sen, miten suolaa voi nauttia oikeassa suhteessa, jotta se auttaa pitämään terveyttä yllä.
Mieltymys suolaiseen ruokaan on melko yleistä. Ravitsemussuosituksia katsoen, voidaan todeta, että suomalaisten suolan saanti on liian runsasta päivittäin. Opinnäytetyössä tutkittiin ammattikokkien mieltymystä ruoansuolaisuuteen mieltymystestin avulla. Testissä ideana oli suolata kasvisosekeitto ammattikokin oman mieltymyksen mukaisesti. Tulokset jakautuivat melko suuresti, sillä pienin suolan määrä ruoassa oli 0,6 prosenttia ja suurin tulos kohosi 1,5 prosenttiin. Tutkimuksen avulla havaittiin, että osalla ammattikokeista mieltymys suolaiseen ruokaan oli suuri.
Lisäksi tutkittiin kuluttajien asenteita ja mielipiteitä koskien suolaa sekä sen käyttöä ruoanvalmistuksessa. Enemmistö kuluttajista pitää ravintolaruokaa suolaisempana, kuin kotiruokaa. Ravintolaruoan suolaisuutta ei silti koettu negatiiviseksi, vaan suolaisuus tavallaan miellettiin osaksi sitä. Kuluttajakyselyyn osallistui yhteensä 101 henkilöä, joista enemmistö oli nuoria naisia.
Mieltymys suolaiseen ruokaan on melko yleistä. Ravitsemussuosituksia katsoen, voidaan todeta, että suomalaisten suolan saanti on liian runsasta päivittäin. Opinnäytetyössä tutkittiin ammattikokkien mieltymystä ruoansuolaisuuteen mieltymystestin avulla. Testissä ideana oli suolata kasvisosekeitto ammattikokin oman mieltymyksen mukaisesti. Tulokset jakautuivat melko suuresti, sillä pienin suolan määrä ruoassa oli 0,6 prosenttia ja suurin tulos kohosi 1,5 prosenttiin. Tutkimuksen avulla havaittiin, että osalla ammattikokeista mieltymys suolaiseen ruokaan oli suuri.
Lisäksi tutkittiin kuluttajien asenteita ja mielipiteitä koskien suolaa sekä sen käyttöä ruoanvalmistuksessa. Enemmistö kuluttajista pitää ravintolaruokaa suolaisempana, kuin kotiruokaa. Ravintolaruoan suolaisuutta ei silti koettu negatiiviseksi, vaan suolaisuus tavallaan miellettiin osaksi sitä. Kuluttajakyselyyn osallistui yhteensä 101 henkilöä, joista enemmistö oli nuoria naisia.