Yrityksen liiketoimintasuunnitelma : Case: Nellimin Ruokapalvelut
Kytölä, Terhi (2009)
Kytölä, Terhi
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001101153
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001101153
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia toimeksiantaja-yritykselle uusi liiketoimintasuunnitelma, josta selviäisi, mihin toimiin sen olisi ryhdyttävä jotta kannattavuus saataisiin paremmaksi. Yrityksen toiminta oli hidastunut ja samalla kannattavuus laskenut ja lisäksi sen edellinen liiketoimintasuunnitelma oli laadittu yrityksen perustamisvaiheessa, joten uudelle suunnitelmalle oli tarvetta.
Työn toimeksiantaja, Nellimin Ruokapalvelut, on vuonna 1993 perustettu yhden naisen toiminimi jonka kotipaikka on Nellimin kylä Inarin kunnassa. Sen toimialana ovat ruoka-, majoitus-, ja oppaan palvelut. Yrityksen ruokatuotteet on valmistettu pääasiassa itse kerätyistä paikallisista luonnon raaka-aineista ja yrityksen toiminta on omaleimaista sekä paikalliseen kulttuuriin nojautuvaa.
Tätä kvalitatiivista tapaustutkimusta varten tutkittiin mm. liiketoiminnan suunnittelua ja maaseutumatkailua käsittelevää kirjallisuutta ja www-sivuja. Lisäksi tutkimusta tehtiin haastattelemalla toimeksiantajaa ja osallistuvan havainnoinnin keinoin, sekä vertailemalla yrityksen tunnuslukuja toimialan yleisiin lukuihin ja vertailemalla yritystä ulkomaalaiseen saman alan yritykseen.
Työssä käsitellään liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueita ja tietoja syvennetään aikaisemmalla tiedolla toimeksiantaja-yrityksestä. Työn toisessa osassa esitellään tutkimuksen tulokset, joista haastattelun ja havainnoinnin tulokset sekä tunnuslukujen vertailu on esitelty vain yleisellä tasolla, sillä niiden yksityiskohtaiset, yritystä koskevat tulokset ja tiedot on luovutettu vain toimeksiantajan käyttöön.
Työn tuloksena yritykselle pystyttiin laatimaan kattava liiketoimintasuunnitelma, josta on varmasti hyötyä toimeksiantajalle kun se alkaa kehittää toimintaansa uuteen suuntaan. Tämän työn jatkotutkimuksen aiheena voisikin olla suunnitelman avulla saavutetun kehityksen seuranta tai kannattavuuden parantumisen mittaaminen. Valmiin liiketoimintasuunnitelman asiarunko on työn liitteenä ja itse liiketoimintasuunnitelma on luovutettu vain toimeksiantajan käyttöön.
Työn toimeksiantaja, Nellimin Ruokapalvelut, on vuonna 1993 perustettu yhden naisen toiminimi jonka kotipaikka on Nellimin kylä Inarin kunnassa. Sen toimialana ovat ruoka-, majoitus-, ja oppaan palvelut. Yrityksen ruokatuotteet on valmistettu pääasiassa itse kerätyistä paikallisista luonnon raaka-aineista ja yrityksen toiminta on omaleimaista sekä paikalliseen kulttuuriin nojautuvaa.
Tätä kvalitatiivista tapaustutkimusta varten tutkittiin mm. liiketoiminnan suunnittelua ja maaseutumatkailua käsittelevää kirjallisuutta ja www-sivuja. Lisäksi tutkimusta tehtiin haastattelemalla toimeksiantajaa ja osallistuvan havainnoinnin keinoin, sekä vertailemalla yrityksen tunnuslukuja toimialan yleisiin lukuihin ja vertailemalla yritystä ulkomaalaiseen saman alan yritykseen.
Työssä käsitellään liiketoimintasuunnitelman eri osa-alueita ja tietoja syvennetään aikaisemmalla tiedolla toimeksiantaja-yrityksestä. Työn toisessa osassa esitellään tutkimuksen tulokset, joista haastattelun ja havainnoinnin tulokset sekä tunnuslukujen vertailu on esitelty vain yleisellä tasolla, sillä niiden yksityiskohtaiset, yritystä koskevat tulokset ja tiedot on luovutettu vain toimeksiantajan käyttöön.
Työn tuloksena yritykselle pystyttiin laatimaan kattava liiketoimintasuunnitelma, josta on varmasti hyötyä toimeksiantajalle kun se alkaa kehittää toimintaansa uuteen suuntaan. Tämän työn jatkotutkimuksen aiheena voisikin olla suunnitelman avulla saavutetun kehityksen seuranta tai kannattavuuden parantumisen mittaaminen. Valmiin liiketoimintasuunnitelman asiarunko on työn liitteenä ja itse liiketoimintasuunnitelma on luovutettu vain toimeksiantajan käyttöön.