Nutritional Needs of Vitamin D, Vitamin E, Folic Acid and Fibre in Elderly Population
Vekka, Anna (2013)
Vekka, Anna
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121821854
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121821854
Tiivistelmä
Suomessa iäkkäiden ihmisten ravitsemustilat vaihtelevat merkittävästi. Hyvä ravitsemus on tärkeä elämän laadun ja terveen vanhenemisen kannalta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella suomalaisten vanhusten ravitsemustilaa eri asumusmuodoissa ja tarkastella D-vitamiini, E-vitamiinin, foolihapon ja kuidun merkitystä ravitsemuksessa sekä etsiä ravinteikkaita raaka-aineita vanhuksille kohdistettujen elintarvikkeiden tuotekehitykseen.
Opinnäytetyö liittyi syyskuussa 2013 alkaneeseen EU-hankkeeseen ”Optimised food products for elderly populations” (Optifel). Hankkeen tavoitteena on parantaa ikääntyneiden ravitsemusta lisäämällä tietoisuutta ikääntyneiden ravitsemuksellisista tarpeista, vaatimuksista ja toiveista heille suunniteltavien elintarvikkeiden osalta. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa.
Vanhusten ravitsemustilaa Suomessa tarkasteltiin suomalaisten tutkimusten ja julkaisujen pohjalta. Ravinteikkaiden raaka-aineiden hakuun käytettiin viittä eri elintarvikkeiden koostumustietopankkia, joista saatuja tietoja verrattiin toisiinsa.
Vanhusten ravitsemuksellisen tilan tarkasteluosuudesta selvisi, että ravitsemustilat vaihtelevat huomattavasti Suomessa. Vajaaravitsemukseen yhdistetyt tekijät liittyivät lähinnä fysiologisten ja kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen, mutta myös hoitohenkilöiden toiminnalla on vaikutusta.
Suomen elintarvikekoostumus tietopankin mukaan hyödyllisimmät raaka-aineet elintarvikkeiden tuotekehitykseen olivat pähkinät, kuivatut hedelmät ja kananmunan keltuainen. Ne olivat hyviä tai keskinkertaisia lähteitä suurimmalle osalle toivotuista ravintoaineista. Tietoa ravinteikkaista raaka-aineista voidaan hyödyntää myöhemmin Optifel-hankkeessa valittaessa raaka-aineita vanhuksille suunnattujen elintarvikkeiden kehitykseen.
Opinnäytetyö liittyi syyskuussa 2013 alkaneeseen EU-hankkeeseen ”Optimised food products for elderly populations” (Optifel). Hankkeen tavoitteena on parantaa ikääntyneiden ravitsemusta lisäämällä tietoisuutta ikääntyneiden ravitsemuksellisista tarpeista, vaatimuksista ja toiveista heille suunniteltavien elintarvikkeiden osalta. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa.
Vanhusten ravitsemustilaa Suomessa tarkasteltiin suomalaisten tutkimusten ja julkaisujen pohjalta. Ravinteikkaiden raaka-aineiden hakuun käytettiin viittä eri elintarvikkeiden koostumustietopankkia, joista saatuja tietoja verrattiin toisiinsa.
Vanhusten ravitsemuksellisen tilan tarkasteluosuudesta selvisi, että ravitsemustilat vaihtelevat huomattavasti Suomessa. Vajaaravitsemukseen yhdistetyt tekijät liittyivät lähinnä fysiologisten ja kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen, mutta myös hoitohenkilöiden toiminnalla on vaikutusta.
Suomen elintarvikekoostumus tietopankin mukaan hyödyllisimmät raaka-aineet elintarvikkeiden tuotekehitykseen olivat pähkinät, kuivatut hedelmät ja kananmunan keltuainen. Ne olivat hyviä tai keskinkertaisia lähteitä suurimmalle osalle toivotuista ravintoaineista. Tietoa ravinteikkaista raaka-aineista voidaan hyödyntää myöhemmin Optifel-hankkeessa valittaessa raaka-aineita vanhuksille suunnattujen elintarvikkeiden kehitykseen.