Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Härkäpapu kotimaisen kasvivalkuaisen lähteenä : Härkäpaputuotteiden tuotekehitys

Rankila, Marjo (2014)

 
Avaa tiedosto
Rankila_Marjo.pdf (1.164Mt)
Lataukset: 


Rankila, Marjo
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201401241671
Tiivistelmä
Kiinnostus kotimaisiin vaihtoehtoisiin kasvivalkuaisen lähteisiin kasvaa. Kuluttajat ovat valveutuneita ja haluavat vaihtoehtoisin menetelmin tuotettua, puhdasta ruokaa. Geenimuunneltujen lajikkeiden käyttö herättää vahvojakin mielipiteitä. Nyt ulkomaisen usein geenimuunnellun soijan tilalle ollaan etsimässä vaihtoehtoista puhtaasti kotimaista valkuaiskasvia. Härkäpapu täyttää kriteerit. Härkäpavun markkinat Suomessa ovat vielä varsin pienet, mutta kasvua ja kehitystä on jo nähtävissä. Uusia härkäpaputuotteita kehitetään jatkuvasti, mutta suurille markkinoille nämä tuotteet eivät ole vielä raivanneet tietään.

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Foodwest Oy ja työn rahoitti Elintarvikekehityksen klusteriohjelma OSKE. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää paljon käytetyille runsaasti proteiinia sisältäville soijatuotteille kotimainen vastine. Härkäpavusta valittiin kehitettäväksi sellaisia tuotteita, jotka ovat jo tuttuja kuluttajille ja joita on jo soijatuotteina markkinoilla. Härkäpavusta ja soijasta valmistettuja tuotteita verrattiin keskenään ja tarkoituksena oli saada härkäpaputuotteet vastaamaan soijatuotteita mahdollisimman hyvin.

Härkäpavusta kehitettiin juomaa, ”jogurttia” ja pihvejä. Härkäpapujuomasta kehitettiin myös erilaisia makuvariaatioita kuten kaakaota ja mustikka-härkäpapujuomaa. Tuotteet arvioitiin aistittavan laadun arviointimenetelmin. Aistinvaraiseen arviointiin osallistui Foodwest Oy:n henkilökuntaa ja muita toimihenkilöitä. Tuotekehityksen tuloksena härkäpapupihvit soveltuivat soijaa korvaavaksi tuotteeksi, pihvit soveltuisivat valmisruokateollisuuteen paremmin kuin härkäpapumaitotuotteet. Mustikka-härkäpapujuoma osoittautui myös hyväksi kaupalliseksi tuotteeksi.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste