Ohjausmateriaali kouluterveydenhoitajan ravitsemusohjaukseen: Sähköinen ravitsemusopas 5.-luokkalaisille tytöille
Säilä, Emilia; Törmä, Sanna (2021)
Säilä, Emilia
Törmä, Sanna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201191443
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201191443
Tiivistelmä
Hyvän ravitsemuksen perustana on terveellinen ja monipuolinen ruoka sekä säännölliset ruoka-ajat, jotka tukevat osaltaan kouluikäisen kasvua ja kehitystä. Iän karttuessa kouluikäisellä on yhä enemmän vaikutusvaltaa omiin ruokavalintoihin. Lasten ja nuorten ylipaino yleistyy yläasteikää kohti mentäessä, jonka vuoksi hyvissä ajoin annettu ravitsemusohjaus voi ennaltaehkäistä ravitsemukseen liittyviä haasteita myöhemmin. On myös havaittu, että kouluikäisen syömiskäyttäytymiseen on helpompi vaikuttaa ennen 12 vuoden ikää. Kouluiässä kavereiden vaikutus ruokavalintoihin usein kasvaa, mutta kouluikäinen tarvitsee vielä aikuista huolehtimaan säännöllisestä ja monipuolisesta ruokailusta. Kouluterveydenhoitaja tapaa kouluikäistä vuosittain, joten hänellä on tärkeä rooli kouluikäisten terveyden edistämisessä sekä haasteiden varhaisessa tunnistamisessa. Kouluikäisen ruokatottumusten arvioinnilla ja suositusten mukaisella ohjauksella voidaan tukea lapsen ja perheen terveellisiä elintapoja sekä edistää terveyttä ja ehkäistä muun muassa ylipainoa ja syömishäiriöitä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa 5.-luokkalaisille tytöille suunnattu sähköinen ravitsemusopas kouluterveydenhoitajan työn tueksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli kouluikäisten terveysongelmien ehkäisy sekä kiinnostuksen herättäminen omaa hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja kohtaan. Lisäksi tavoitteena oli kehittää ja tukea kouluterveydenhoitajan antamaa ravitsemusohjausta. Opinnäytetyön tekijöiden tavoitteena oli kehittää omia valmiuksiaan terveydenhoitajana toimimiseen sekä asiakkaan ohjaamiseen. Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää, mitkä ovat kouluikäisten ravitsemussuositukset, millainen merkitys ravitsemuksella on 5.-luokkalaisen tytön kasvuun ja kehitykseen, mitkä tekijät vaikuttavat kouluikäisen ruokavalintoihin sekä millainen on hyvä ohjausmateriaali kouluterveydenhoitajan työhön ja miten kouluterveydenhoitaja voi sitä työssään hyödyntää.
Opinnäytetyön menetelmäksi valikoitui toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuotoksena valmistui sähköinen ravitsemusopas 5.-luokkalaisille tytöille. Oppaassa korostettiin säännöllisen ateriarytmin sekä monipuolisen syömisen tärkeyttä kasvun ja arjessa jaksamisen kannalta. Oppaaseen koottiin esimerkkejä aterioiden koostamiseen sekä linkkejä erilaisiin sovelluksiin ja sivustoihin. Oppaan avulla kouluterveydenhoitaja voi ottaa puheeksi ravitsemusasiat ja keskustella ruokailutottumuksista kouluikäisen kanssa positiivisessa mielessä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa 5.-luokkalaisille tytöille suunnattu sähköinen ravitsemusopas kouluterveydenhoitajan työn tueksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli kouluikäisten terveysongelmien ehkäisy sekä kiinnostuksen herättäminen omaa hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja kohtaan. Lisäksi tavoitteena oli kehittää ja tukea kouluterveydenhoitajan antamaa ravitsemusohjausta. Opinnäytetyön tekijöiden tavoitteena oli kehittää omia valmiuksiaan terveydenhoitajana toimimiseen sekä asiakkaan ohjaamiseen. Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää, mitkä ovat kouluikäisten ravitsemussuositukset, millainen merkitys ravitsemuksella on 5.-luokkalaisen tytön kasvuun ja kehitykseen, mitkä tekijät vaikuttavat kouluikäisen ruokavalintoihin sekä millainen on hyvä ohjausmateriaali kouluterveydenhoitajan työhön ja miten kouluterveydenhoitaja voi sitä työssään hyödyntää.
Opinnäytetyön menetelmäksi valikoitui toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuotoksena valmistui sähköinen ravitsemusopas 5.-luokkalaisille tytöille. Oppaassa korostettiin säännöllisen ateriarytmin sekä monipuolisen syömisen tärkeyttä kasvun ja arjessa jaksamisen kannalta. Oppaaseen koottiin esimerkkejä aterioiden koostamiseen sekä linkkejä erilaisiin sovelluksiin ja sivustoihin. Oppaan avulla kouluterveydenhoitaja voi ottaa puheeksi ravitsemusasiat ja keskustella ruokailutottumuksista kouluikäisen kanssa positiivisessa mielessä.