CIP-pesujärjestelmän toiminnan tarkastelu
Känä, Jenna (2022)
Känä, Jenna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202011954
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202011954
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli elintarviketuotantolaitoksen käyttämän CIP (Cleaning In Place) - pesujärjestelmän tehokkuuden ja toimivuuden optimointi sekä validointi. CIP-pesujärjestelmän keskipisteenä oli tuotteiden valmistukseen käytettävä prosessisäiliö, jossa paineistettuja reaktioita voidaan soveltaa kylmä- ja keittoprosesseihin.
CIP on kiertopesumenetelmä, jossa puhdistusliuokset kiertävät suljetussa systeemissä, pesten kaikki elintarvikkeen kanssa kosketuksissa olevat laitteiden ja putkistojen sisäpinnat. Tämä mahdollistaa prosessilaitteiston puhdistamisen prosessiajojen välillä ilman tarvetta purkaa laitteistoa osiin. Kiertopesun tehokkuuteen vaikuttavat mekaaninen ja kemiallinen energia, pesuaika sekä lämpötila. Pesuteho määräytyy näiden toisistaan riippuvaisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.
Elintarviketuotannossa puhdistuksen kannalta keskeisiä vaatimuksia ovat kontaminaatioiden ehkäisy sekä allergeenien hallinta. Merkittävän vaaran, kuten allergeenien ja patogeenien, hallintaan käytettävien pesuohjelmien tulee olla verifioituja ja validoituja. Validointi on menettely, jolla tarkastellaan menetelmän tai laitteen soveltuvuutta ja suorituskykyä tiettyyn käyttötarkoitukseen.
Opinnäytetyön aikana arvioitiin lähtötilanteessa käytössä olleen CIP-toimintamallin sekä optimoidun CIP-toimintamallin tehokkuus ja tuoteturvallisuus aistinvaraisin sekä mikrobiologisin menetelmin. Koepesut ja näytteenotot suoritettiin tehtaan tuotannon toimiessa tavanomaisesti. Optimoinnin aikaisten koepesujen aikana tuoteturvallisuus varmistettiin pesemällä prosessisäiliö alkuperäisellä CIP-pesulla aina koepesun jälkeen.
Tarkastelun kohteena olleen pesujärjestelmän optimointi osoittautui haasteelliseksi pesuprosessin rakenteen takia. Tästä johtuen työssä keskityttiin pesujärjestelmän toiminnan osoittamiseen ja validointiprosessiin. Optimoinnin tuloksena alkuperäisen CIP-pesun kestoa saatiin lyhennettyä hieman.
Optimoitu pesuprosessi validoitiin ja dokumentoitiin standardin mukaisesti. Optimoinnin lopputulemana luodut pesureseptit verifioitiin molemmat kolmeen kertaan. Tulokset kirjattiin talteen ja CIP-pesulle luotiin työohjeet. Työn jälkeen tehtaalla suoritettiin auditointi elokuun 2021 lopulla. Auditoinnissa ei ilmennyt poikkeamia CIP-toimintamallin suhteen.
CIP on kiertopesumenetelmä, jossa puhdistusliuokset kiertävät suljetussa systeemissä, pesten kaikki elintarvikkeen kanssa kosketuksissa olevat laitteiden ja putkistojen sisäpinnat. Tämä mahdollistaa prosessilaitteiston puhdistamisen prosessiajojen välillä ilman tarvetta purkaa laitteistoa osiin. Kiertopesun tehokkuuteen vaikuttavat mekaaninen ja kemiallinen energia, pesuaika sekä lämpötila. Pesuteho määräytyy näiden toisistaan riippuvaisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.
Elintarviketuotannossa puhdistuksen kannalta keskeisiä vaatimuksia ovat kontaminaatioiden ehkäisy sekä allergeenien hallinta. Merkittävän vaaran, kuten allergeenien ja patogeenien, hallintaan käytettävien pesuohjelmien tulee olla verifioituja ja validoituja. Validointi on menettely, jolla tarkastellaan menetelmän tai laitteen soveltuvuutta ja suorituskykyä tiettyyn käyttötarkoitukseen.
Opinnäytetyön aikana arvioitiin lähtötilanteessa käytössä olleen CIP-toimintamallin sekä optimoidun CIP-toimintamallin tehokkuus ja tuoteturvallisuus aistinvaraisin sekä mikrobiologisin menetelmin. Koepesut ja näytteenotot suoritettiin tehtaan tuotannon toimiessa tavanomaisesti. Optimoinnin aikaisten koepesujen aikana tuoteturvallisuus varmistettiin pesemällä prosessisäiliö alkuperäisellä CIP-pesulla aina koepesun jälkeen.
Tarkastelun kohteena olleen pesujärjestelmän optimointi osoittautui haasteelliseksi pesuprosessin rakenteen takia. Tästä johtuen työssä keskityttiin pesujärjestelmän toiminnan osoittamiseen ja validointiprosessiin. Optimoinnin tuloksena alkuperäisen CIP-pesun kestoa saatiin lyhennettyä hieman.
Optimoitu pesuprosessi validoitiin ja dokumentoitiin standardin mukaisesti. Optimoinnin lopputulemana luodut pesureseptit verifioitiin molemmat kolmeen kertaan. Tulokset kirjattiin talteen ja CIP-pesulle luotiin työohjeet. Työn jälkeen tehtaalla suoritettiin auditointi elokuun 2021 lopulla. Auditoinnissa ei ilmennyt poikkeamia CIP-toimintamallin suhteen.